SCUMP, dom’le, scump! România, cea mai mare CREŞTERE a preţurilor pe piaţa IMOBILIARĂ din UE

SCUMP, dom'le, scump! România, cea mai mare CREŞTERE a preţurilor pe piaţa IMOBILIARĂ din UE

România are cea mai mare creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară din Uniunea Europeană în ultimii 5 ani. Datele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari arată că apartamentele și casele sunt cu 40% mai scumpe comparativ cu anul 2014. Creșterile de preț sunt valabile pentru toată țara. Cea mai mare scumpire a fost în Cluj-Napoca – peste 90%.

“Ritmul este de trei ori mai accelerat decât media din UE, România având cea mai accelerată scumpire a imobiliarelor în ultimii patru ani. Cred că aceasta scumpire este nejustificată de creşterea cu materia primă şi salariile într-un context oportunist”, a declarat, pentru PRO TV, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România.

Economiștii îi sfătuiesc pe cei care vor să-și cumpere o locuință să mai aștepte, pentru că prețurile vor scădea.

”Avem inflaţie, avem populaţie care nu mai poate creşte în venit şi în salarii indiferent că lucrează la stat sau la privat, de aceea este absolut sigur şi evident că cererea pentru imobiliare va scădea. Şi cred că vom avea şi şocuri externe severe în următorii doi ani. Deja în marile oraşe ale lumii imobiliarele scad ca preţuri cu cel puţin 5-10%”, a mai declarat Iancu Guda.

Tags: