România pierde definitiv aproape 80 de milioane de euro pentru neregulile constatate la fondurile europene din agricultură

România pierde definitiv aproape 80 de milioane de euro pentru neregulile constatate la fondurile europene din agricultură
Sursa foto: meriç/ Unsplash

România pierde definitiv aproape 80 de milioane de euro pentru neregulile constatate la fondurile europene din agricultură, se arată într-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene care a respins joi, 10 septembrie 2020 recursul formulat de fostul Guvern Dăncilă în acest caz.

Comisia Europeană a aplicat României în 2018 corecții financiar de circa 100 de milioane de euro pentru o serie de nereguli constatate la absorbția unor fonduri europene în agricultură, în perioada 2014-2016.

Potrivit hotnews, acestea se referă la certificarea plăților directe către fermieri, din Fondul European de garantare Agricolă (FEGA); deficiențe privind controale-cheie la măsuri care implică sprijin forferatar din cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR); verificarea prezenței elevilor la școală, în cadrul facilității prin care li se acordă acestora lapte; efectul financiar al unor decizii ale Comisiei Europene care au redus din plățile intermediare.

Pe 7 septembrie 2018, agentul guvernamental al Guvernului Dăncilă în justiția europeană, Radu Canțăr, a contestat la Tribunalul UE corecții financiare de 80 de milioane de euro din totalul sumelor imputate de Comisie.

Însă pentru că a depus contestația prea târziu Tribunalul UE i-a respins-o, pe 30 aprilie 2019. România ar fi trebuit să sesizeze instanța de la Luxemburg până pe 24 august 2018.

„Termenul de introducere a acţiunii, inclusiv termenul pentru considerente de distanţă, a expirat la 24 august 2018 la miezul nopţii. Or, România nu a depus cererea introductivă decât la 7 septembrie 2018. Rezultă că acţiunea a fost în mod vădit introdusă după expirarea termenului prevăzut şi, prin urmare, este tardivă”, a arătat Tribunalul de la Luxemburg, în 30 aprilie 2019.

Pe 27 iunie 2019, agentul României de atunci, Radu Canțăr, a atacat ordonanța Tribunalului UE cu recurs la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene din 10 septembrie 2020, recursul a fost respins, iar România este obligată la plata cheltuielilor de judecată.