România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale al UE: Livrările de grâu și de porumb s-au dublat

România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale al UE: Livrările de grâu și de porumb s-au dublat
Foto: Pixabay.

România va ocupa în acest an poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din UE. Țara noastră este depășită doar de Franța, liderul tradițional pe această piață, aproximativ jumătate de milion de tone, în contextul în care România nu a exportat sorg și grâu durum.

România rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale al UE

Suntem însă cel mai mare exportator de porumb, ca și anul trecut, și numărul doi la grâu și orz. Față de anul trecut, cantitățile de grâu și porumb livrate sunt aproape duble, scrie economica.net.

În cele 51 de săptămâni din 53 ale anului comercial 2021-2022, România a livrat peste granițele UE peste 12,1 milioane de tone de cereale ( grâu, fâină de grâu, porumb, orz, ovăz), adică 27,4% din exporturile totale ale UE, ce s-au ridicat până acum la 44,1 milioane de tone. La unele cereale, printre care grâul de panificație, exporturile aproape s-au dublat.

Producția de porumb s-a dublat

Suntem din  nou lider de piață la exporturile de porumb, cu livrări de peste 4,1 milioane de tone, dintr-un total de 5,7 milioane de tone. Față de întreg anul de comercializare trecut, cantitățile exportate anul acesta sunt aproape duble.

România a exportat 6,3 milioane de tone de grâu pentru panificație ( față de 3,1 milioane de tone tot anul de marketing trecut),  a doua cantitate după Franța, care a raportat livrări de 8,1 milioane de tone.

Romînia a exportat 1,6 milioane de tone de orz, dintr-o cantitate exportată de 6,8 milioane de tone, ceea ce ne plasează pe locul doi între exportatorii europeni, după Franța (3,2 milioane de tone).

Urmăriți B1TV.ro și pe