România, ultimul loc în UE la Indicele economiei şi societăţii digitale

România, ultimul loc în UE la Indicele economiei şi societăţii digitale
Foto: PIxabay

România e pe ultimul loc în UE la Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) 2021, care urmăreşte progresele înregistrate de statele blocului comunitar în ceea ce priveşte competitivitatea digitală în domenii precum capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi şi serviciile publice digitale.

România, iar ultima în UE. Acum, la Indicele economiei şi societăţii digitale

În ce priveşte capitalul uman, România e pe locul 26, obţinând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor. Avem un număr mare de absolvenţi în domeniul TIC (locul 4 în UE), dar deficitul de specialişti limitează capacitatea ţării de a inova şi de a profita de avantajele transformării digitale, susține Comiia Europeană, citată de Agerpres.

Adoptarea serviciilor în bandă largă a progresat într-un ritm lent, dar România se situează pe locul şapte datorită nivelului ridicat de utilizare a benzii largi de cel puţin 100 Mbps (52%). Se impune eliminarea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale.
Comisia Europeană mai consideră că întreprinderile românești nu profită pe deplin de tehnologiile digitale (schimbul electronic de informaţii, platformele de comunicare socială, volumele mari de date şi cloud), cu excepţia inteligenţei artificiale.

În ce priveşte serviciile publice digitale, România se clasează pe ultimul loc la indicatorii-cheie: serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi întreprinderi, utilizatorii de servicii de e-guvernare şi formularele precompletate.

România, ultimul loc în UE la servicii publice digitale

La serviciile publice digitale, toți indicatorii sunt mult sub media UE.

Doar 16% dintre internauții români interacţionează activ cu serviciile de e-guvernare, media UE fiind de 64%.

La indicatorul pentru formularele precompletate, România are punctajul 6, media în UE fiind de 63.

Cât despre serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi pentru întreprinderi, România are un punctaj de 44 (media UE: 75) şi 49 (media UE: 84).

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană