Virgil Popescu, ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a cerut vineri ca Romgaz să fie mai activă în piață, chiar și în Marea Neagră, și chiar să analizeze oportunitatea de a prelua participaţia ExxonMobil în proiectul Neptun din Marea Neagră, în cazul în care retragerea americanilor se va confirma.
„Evident că, dacă am avea mai multe gaze, preţul ar fi mai mic. O să am o discuţie săptămâna viitoare cu Romgaz separat, să fie mai activ în piaţă, mai activ în Marea Neagră. Că tot există zvonuri privind retragerea Exxon, mi-aş dori ca Romgaz să analizeze oportunitatea şi să încerce să intre în acest consorţiu. Cred că a venit momentul ca societăţile româneşti viabile, aşa cum este Romgaz, să facă acest pas. Spun acest lucru acum pentru prima dată: îmi doresc ca Romgaz să intre în proiectul din Marea Neagră„, a spus Popescu, în conferinţa Focus Energetic, conform Agerpres.
Acesta a arătat că autoritățile au primit o scrisoare din partea companiei Exxon, dar nu a citit-o încă.
„Voi avea o discuţie cu reprezentanţii Romgaz să văd dacă este posibil, dacă Romgaz poate face acest lucru”, a continuat ministrul Economiei și Energiei.
Preluarea participației Exxon din Marea Neagră de către Romgaz a mai fost avansată și de către Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
„Consider că, în cazul în care ExxonMobil decide în final retragerea din România, ar trebui ca statul român să se implice, iar Romgaz ar trebui să preia participaţia lor. ExxonMobil nu a exclus niciodată o colaborare cu Romgaz în acest sens”, a susţinut Iancu.
Potrivit acestuia, Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia americanilor în proiectul de mare adâncime din Marea Neagră.
„Dacă vă uitaţi la portofoliul de zăcăminte al Romgaz şi la rezultatele din primele şase luni ale anului, veţi vedea că Romgaz are capacitatea de a prelua participaţia Exxon. Romgaz poate să devină unul dintre principalii actori de pe piaţa energetică din România, alături de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica”, a precizat el.
Exxon Mobil a trimis o scrisoare în vară în care înștiințează părțile interesate despre intenția de a ieși din proiectul Neptun Deep, fie prin vânzarea integrală a companiei care are drepturile de extracție, fie prin vânzarea cotei sale de 50% din drepturile din perimetrul din Marea Neagră. Principalele motive pentru această decizie vin din înrăutățirea cadrului fiscal prin legea offshore sau OUG 114.