Scăderi masive pe bursele internaționale. Investitorii se tem de efectele celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19

Scăderi masive pe bursele internaționale. Investitorii se tem de efectele celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19
Scăderile de pe bursele internaționale din cauza temerilor privind cel de-al patrulea val al pandemiei de COVID-19. Sursa foto: Pixabay

Bursa din Toronto a avut luni cea mai proastă zi din ultimele luni, întrucât infecțiile crescânde cu COVID-19 din întreaga lume le-au oferit investitorilor un memento îngrijorător că pandemia este încă departe de a se fi încheiat.

Indicele compozit S & P / TSX a pierdut peste 350 de puncte, sau aproape 2%, până la 19.655 aproape de sfârșitul zilei de tranzacționare.

Cu mai puțin de o lună în urmă, indicele bursier de referință al Canadei a atins valori maxime din toate timpurile, deoarece optimismul cu privire la sfârșitul apropiat al COVID-19 i-a determinat pe investitori să concentreze bani în acțiuni pregătiți să beneficieze de redeschiderea economiei globale. Chiar și săptămâna trecută, TSX a fost cu aproape 1.000 de puncte mai mare decât este acum.

Dar evoluția pandemiei a devenit mult mai sumbră de atunci, deoarece varianta delta a făcut ca cazurile să crească din nou în SUA, Europa și în alte părți.

„Aversiunea față de risc este evidentă pe măsură ce răspândirea variantei delta declanșează o fugă către siguranță iar preocupările economice globale se intensifică”, a declarat Edward Moya, un strateg al firmei de investiții Oanda, citat de cbc.ca.

Prețul petrolului a ajuns la 66 de dolari pe baril, pierzând aproape opt la sută, după ce cartelul petrolier cunoscut sub numele de OPEC a anunțat în weekend că va pompa în curând încă două milioane de barili de petrol în fiecare zi. Companiile petroliere reprezintă o mare parte din TSX, astfel încât vânzarea acțiunilor respective a făcut ca ziua proastă să fie și mai gravă.

„A existat o tendință negativă generală pe piață legată de îngrijorările reînnoite cu privire la COVID și la varianta delta”, a spus Rory Johnston, director general al firmei de investiții Price Street.

„Petrolul este un activ de risc foarte clasic, așa că se va relaxa puțin”, a spus el într-un interviu

Vânzarea a fost și mai pronunțată în SUA, unde media industrială Dow Jones a scăzut la un moment dat cu aproape 1.000 de puncte, sau doar timid de trei la sută.

Randy Ollenberger, analist la Bank of Montreal, a declarat că vânzarea are sens.

„Există o nervozitate cu ceea ce se întâmplă cu variantele”, a spus el într-un interviu. „Nu suntem încă complet doborâți, așa că vom avea zilele noastre”.

Sectoarele care au câștigat cel mai mult din revenirea la normal – cum ar fi călătoriile, turismul, energia și mărfurile – au fost cele mai afectate.

„Companiile de transport și lanțurile hoteliere sunt în prezent zdrobite pe măsură ce crește îngrijorarea cu privire la faptul că perspectivele cererii brute ar putea avea un preț excesiv într-o vară normală în străinătate”, a spus Moya. „Cererea de combustibil pentru avioane se va diminua deoarece călătoriile internaționale nu se vor relua în curând.”

Alții nu erau atât de posomorâți. Barry Schwartz, directorul de investiții al Baskin Financial din Toronto, a declarat într-un interviu că vânzarea de luni este probabil o lovitură temporară pe calea mai largă către redresarea economică. El observă că, înainte de vânzarea de luni, TSX a crescut cu aproape 20% în acest an.

„Lucrurile s-au depășit”, a spus el. „Economia revine, [dar] nu va fi în linie dreaptă.”  „Chiar și cu delta, trebuie să fii mult mai pozitiv comparativ cu starea de spirir de acum un an”.