Schimbare importantă la vârful BNR: Nicolae Cinteză urmează să fie înlocuit de Adrian Cosmescu la conducerea Direcției Supraveghere

Schimbare importantă la vârful BNR:  Nicolae Cinteză urmează să fie înlocuit de Adrian Cosmescu la conducerea Direcției Supraveghere

O schimbare importantă este așteptată la vârful BNR. Direcția Supraveghere din cadrul Băncii Centrale va avea o nouă conducere începând cu data 1 octombrie 2020. Potrivit unor surse, Adrian Cosmescu va prelua funcția de director al Direcției Supraveghere, iar Nicolae Cătălin Davidescu pe cea de director adjunct.

Adrian Cosmescu, cu o carieră de peste 20 de ani în domeniul supravegherii bancare – din 1999 deținând funcția de director adjunct al Direcției Supraveghere – îi va lua locul lui Nicolae Cinteză, pensionat la data de 1 august, cel care a condus acest departament încă de la înfiinţare.

Nicolae Davidescu are o experiență de 17 ani în cadrul Direcției Supraveghere, iar din 2016 ocupă funcția de șef serviciu la Serviciul monitorizarea aplicării sancțiunilor internaționale, prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului.

Potrivit statutului, BNR este responsabilă cu supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, în scopul asigurării funcţionării şi viabilităţii sistemului bancar.

Urmărirea respectării de către instituţiile de credit, persoane juridice române, a cerinţelor de natură prudenţială şi a altor cerinţe prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.99/ 2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.227/2007, precum şi de reglementările aplicabile acesteia, se realizează de către Banca Naţională a României pe baza raportărilor transmise de instituţiile de credit şi prin verificări la faţa locului desfăşurate la sediul instituţiilor de credit şi al sucursalelor acestora din ţară şi din străinătate.

Porivit Legii 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, cu modificările și completările ulterioare în scopul realizării obiectivelor sale privind stabilitatea financiară, Banca Naţională a României realizează monitorizarea instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul general şi supravegherea prudenţială a instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul special, care desfăşoară activitate pe teritoriul României.