Șeful Ryanair vrea să cumpere Air Berlin, dar Lufthansa îi strică socotelile

Șeful Ryanair vrea să cumpere Air Berlin, dar Lufthansa îi strică socotelile

Operatorul aerian irlandez Ryanair, numărul 1 în Europa după numărul pasagerilor transportați anul trecut, ar vrea să preia integral rivalul mai mic – Air Berlin, din Germania, spune directorul general Michael O’Leary, potrivit Reuters, citată de Profit.

Acesta admite că șansele ca acordul să se materializeze sunt mici, în condițiile în care Lufthansa are prioritate la masa negocierilor.

“Am fi foarte fericiți să licităm pentru preluarea în totalitate a Air Berlin, un operator pe distanțe scurte, intra-UE”, a declarat O’Leary. Șeful Ryanair a precizat însă că are nevoie de mai multe informații despre situația financiară a companiei germane aflate în insolvență înainte de a face o ofertă de preluare.

Luna trecută, Ryanair a depus o ofertă neangajantă pentru achiziția Air Italia, companie aflată, de asemenea, în dificultate financiară.

Ce mai rămâne după ce Lufthansa încheie negocierile? O’Leary s-a plâns că procesul de insolvență a Air Berlin este de fapt un "aranjament" menit să sprijine consolidarea Lufthansa, cel mai mare operator aerian din Germania, în contextul în care presa germană a scris că primele negocieri privind vânzarea parțială sau totală a activelor Air Berlin vor fi purtate exclusiv cu Lufthansa.

Numai că Lufthansa nu poate prelua integral Air Berlin, din cauza regulamentelor antitrust, și s-a arătat interesată de achiziția a până la 90 de avioane de la rivalul conațional, a cărui flotă este formată din circa 140 aeronave.