Serbia, la un pas de a construi o termocentrală care poate polua România. Împrumutul pentru investiție, de la o bancă din China

Serbia, la un pas de a construi o termocentrală care poate polua România. Împrumutul pentru investiție, de la o bancă din China

Serbia este la un pas de a contrui o termocentrală pe cărbune la doar 19 kilometri de granița cu România, în ciuda faptului că nu a avut niciun fel de consultare cu Guvernul de la București. În acest context, țara noastră ar putea ieși destul de șifonată, având în vedere că o astfel de termocentrală ar polua masiv aerul din România, potrivit riseproject.ro.

Miza pentru Serbia este una majoră, această termocentrală urmând a fi pusă pe picioare cu banii dintr-un împrumut acordat de Serbia, împrumut în valoare de 608 milioane de dolari. Afacerile dintre partea sârbă și cea chineză sunt unele cu implicații multiple, însă unul dintre cele mai importante aspecte este acela că țara noastră vecină nu s-a consultat în niciun moment cu România.

Potrivit informațiilor oferite de Centrul de Investigație Jurnalistică din Serbia, în colaborare cu cel din România, Ministerul sârb al mediului ar fi trebuit să trimită proiectul către București, cu scopul de a prezenta posibilul impact asupra mediului și pentru a invita țara noastră ca participant la procedura de evaluare.

Reacția României nu a întârziat să apară, iar Ministerul Apelor și pădurilor a solicitat oficial Serbiei ca România să fie consultată în legătură cu aceste proiecte, cu mențiunea că există “condițiile unui posibil impact transfrontalier negativ semnificativ asupra mediului.”

Serbia a și răspuns în acest sens, precizând că procedura de evaluare a impactului asupra mediului se va relua în urma deciziei Curții Administrative a Serbiei, iar procedusa se va face cu respectarea convenției Espoo.

Ultima oră
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)