Sistemul bancar din România rămâne pe pierdere la jumătatea anului, în ciuda profiturilor raportate de câteva bănci

Sistemul bancar din România rămâne pe pierdere la jumătatea anului, în ciuda profiturilor raportate de câteva bănci
Foto: ghimpele.ro

Sistemul bancar din România continuă să fie pe pierdere, în ciuda profiturilor raportate de câteva instituții de credit, a confirmat Nicolae Cinteza, directorul Direcției de Supraveghere din cadrul Băncii Naționale a României.

„Momentan lucrăm la definitivarea datelor, ultimele rapoarte fiind primite în cursul serii de marți,” mai spus Nicolae Cinteza, conform HotNews.

Pe primul trimestru, bancile erau pe plus, dar profiturile au început să scadă abrupt încapând cu luna aprilie. În ianuarie 2012, bancile raportau un profit cumulat de 361 milioane de lei, în februarie de 347 milioane, iar în aprilie de 165 de milioane. Declinul s-a accentuat, iar luna august găsește sistemul pe minus. Dintre cele 41 de instituții de credit, circa jumătate au fost pe profit, restul înregistrând pierderi.

În 2011, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de aproape 430 de milioane de lei (100 de milioane de euro), față de un rezultat negativ de 516 milioane de lei în 2010, reușind să recupereze în ultima lună din anul precedent peste 400 de milioane de lei. După primele 11 luni de anul trecut, sistemul raporta o pierdere da aproape 900 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro), dar în decembrie a recuperat aproape jumătate din rezultatul negativ.