Spania și Portugalia au ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a scădea prețul la electricitate

Spania și Portugalia au ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a scădea prețul la electricitate
Foto simbol: Pixabay

Spania şi Portugalia  au primit marți undă verde din partea Comisiei Europeană în ceea ce privește scăderea preţului energiei electrice în peninsula iberică, pe fondul unei derogări care le permite celor două state să separe preţul electricităţii de cel al gazelor naturale, conform AFP.

„Am ajuns la un acord politic cu Comisia”

 Ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, a anunțat că „Am ajuns la un acord politic cu Comisia”,  în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Bruxelles împreună cu omologul portughez, José Duarte Cordeiro. Acest acord, care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare, va permite „extinderea protecţiei consumatorilor spanioli şi portughezi care au un nivel mai ridicat de expunere pe evoluţia pieţei angro”, a precizat Teresa Ribera.

Din luna martie, Uniunea Europeană a autorizat Spania şi Portugalia să adopte „măsuri excepţionale” pentru a diminua preţul gazelor naturale utilizate la producţia de electricitate, prin care problema prețurilor de la  facturile la energie se va remedia, care în prezent este  foarte crescut în cele două ţări, conform Agerpres.

Spania și Portugalia  a cunoscut o creştere puternică în ultimele luni

 Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că această măsură  a fost validată de executivul comunitar „ţinând cont de situaţia particulară” a celor două ţări care au „pachete energetice compuse în principal din energii regenerabile şi ţinând cont de faptul că există foarte puţine interconexiuni cu piaţa europeană”.

Acordul validat marţi de Bruxelles, va permite „disocierea modului de stabilire a preţului electricităţii de cel la gaze” şi va putea fi aplicat „pentru o perioadă de 12 luni”, conform José Duarte Cordeiro.

Preţul gazelor naturale utilizate în producţia de electricitate va fi plafonat la 40 de euro pentru un Megawat-oră, obiectivul fiind ajungerea la o medie de 50 de euro pentru un Megawat-oră în următoarele 12 luni. „Dacă preţurile vor rămâne foarte ridicate, economiile obţinute vor fi foarte importante”, a precizat ministrul portughez.

Spania și Portugalia  a cunoscut o creştere puternică în ultimele luni la costul energiei  din cauza regulilor de pe piaţa europeană de electricitate, care obligă producătorii să îşi vândă energia la preţul pentru tehnologia cea mai scumpă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:29 - Prima Doamnă a Ucrainei împlinește 45 de ani. Ce mesaj i-a lăsat Volodimir Zelenski: „Mă faci mai puternic”
10:27 - Simona Pătruleasa, despre cea mai mare provocare din viața ei: „Medicii îmi spuneau că este imposibil”. Ce sacrificii a făcut vedeta în urmă cu 12 ani pentru a deveni mamă
10:19 - Cutremur de 7,8 grade în Turcia, resimțit şi în Siria, Liban şi Cipru: Sute de morți, mii de răniți. Seismul a fost urmat de 42 de replici / Turcia cere ajutor internațional. România trimite salvatori (VIDEO)
10:14 - Urmărire ca în filme: Un traficant ucrainean a încercat să scape cu un Audi Q7 plin cu țigări. După cinci focuri de armă în pneuri, a tras pe dreapta și s-a predat vameșilor români (FOTO)
10:10 - Austria începe limitarea vitezei pe autostrada la 100 de km/h pentru a favoriza mașinile electrice
10:00 - Anthony Delon a ajuns la Oradea: „E puţin frig aici”. Fiul celebrului actor va juca alături de Mickey Rourke (VIDEO)
09:59 - Un bărbat beat și drogat s-a certat cu iubita, a băgat-o în portbagaj și a dat foc mașinii, în București. Femeia a fost salvată
09:57 - Andreea Ibacka, mărturisiri surprinzătoare despre soțul ei, Cabral, după ce acesta a luat o pauză de la televiziune: „Este greu de pensionat”
09:47 - O nouă confruntare pe tema pensiilor pentru Macron, grevele și manifestațiile continuă
09:33 - Grecia acuză Turcia după ce o altă ambarcațiune cu migranți s-a scufunat în apropiere de o insulă: Patru morți și 39 de persoane salvate