Start-Up Nation 2022. Ministerul Antreprenoriatului a anunțat procedura și condițiile de aplicare

Start-Up Nation 2022. Ministerul Antreprenoriatului a anunțat procedura și condițiile de aplicare

Oportunități pentru românii care vor să-și deschidă propria afacere: Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a anunțat public proiectul procedurii de implementare a Programului „Start-Up Nation” – ediția din 2022. De asemenea, inițiatorii proiectului au anunțat criteriile privind evaluarea online a cererilor de finanțare pentru acest program.

Programul pentru antreprenori este structurat pe doi piloni, Start Up Nation România și Start Up Nation Diaspora, cu un buget de peste 520 de milioane de lei. Numărul beneficiari va fi de până la 11.000, până în anul 2027.

Mai precis, potrivit proiectului publicat vineri, bugetul alocat schemei de minimis pentru anul în curs, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat este de 520.031.000 lei, din care 500.000.000 lei pentru pilonul I Start-up Nation România şi 20.031.000 lei pentru pilonul II Start-up Nation Diaspora.

„Prin implementarea Programului în perioada 2022-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 11.000 de beneficiari, din care 10.000 aferenţi pilonului I Start-up Nation România şi 1.000 aferenţi pilonului II – Start-up Nation Diaspora”, se arată în documentul publicat vineri de minister.
Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, plăţile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

Prin Program se finanţează cererile de finanţare completate prin formularul de înscriere (Anexa 1), în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în următoarele condiţii:

a) Pentru aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea unui singur loc de muncă prin intermediul Programului:

– Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului;

b) Pentru aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului:

– Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului;

Proiectul stabileşte criteriile în baza cărora pot deveni beneficiari ai programului firmele mici şi mijlocii, dar şi care sunt cei care nu beneficiază de ajutoarele acordate în cadrul acestuia.

Nu beneficiază de prevederile Programului societăţile cu activitate de:

• producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;

• producţie sau comercializare de produse energetice definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, activităţi de leasing, precum şi:

a) activităţi de pescuit şi acvacultură, acoperite de Regulamentul Consiliului (CE) nr. 104/2000:

– 031 – Pescuitul

– 032 – Acvacultura

b) activităţi legate de producţia primară a produselor agricole aşa cum sunt enumerate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, cu excepţia produselor obţinute din pescuit şi acvacultură prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 104/2000;

c) activităţi de prelucrare si comercializare ale produselor agricole listate în anexa 1 la Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în următoarele cazuri:

i. când valoarea ajutorului este stabilit pe baza preţului sau a cantităţii produselor de acest tip achiziţionate de la producătorii primari sau puse pe piaţă de operatorii economici respectivi;

ii. când ajutorul este condiţionat de a fi parţial sau integral transferat producătorilor primari (fermieri);

Conform aceluiaşi document, nu sunt eligibile în cadrul Programului societăţile ale căror acţionari/asociaţi au deţinut societăţi pentru care au semnat acord de finanţare la sesiunile anterioare ale Programului Start –Nation şi au înstrăinat mai mult de 49% din părţile sociale sau acţiuni, indiferent dacă societatea a primit sau nu AFN şi nu sunt eligibili beneficiarii şi/sau acţionarii/ asociaţii/ administratorii societăţilor care au comis/comit nereguli de ordin financiar sau acte de corupţie stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive.

Aplicanţii aferenţi Pilonului II – Start-up Nation Diaspora trebuie să facă dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii.

Solicitanţii care înregistrează o societate de 2 ori în cadrul aceleiaşi sesiuni de înscriere primesc decizie de respingere pentru ambele înregistrări”, a transmis Ministerul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:50 - Gest grosolan după remiza lui CSA Steaua cu Șelimbăr. Ce a făcut un oficial al roș-albaștrilor la finalul partidei (VIDEO)
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”