Statul român a CÂȘTIGAT procesul cu Enel: Câte SUTE de milioane de EURO are de primit

Statul român a CÂȘTIGAT procesul cu Enel: Câte SUTE de milioane de EURO are de primit

Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro în urma unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris, susțin surse apropiate situaţiei, citate de Economica.net.

Enel, care deţine în România trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică, şi statul român, reprezentat de SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie) s-au judecat pe marginea unei prevederi din contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai importantă distribuţie de energie electrică, vândută companiei italiene în 2007.

Statul român a solicitat compensări, pe motiv că Enel nu şi-a onorat obligaţiile contractuale din contractul de privatizare. În 2007, când a intrat în posesia companiei, Enel a plătit 820 de milioane de euro pentru 64% din capital.

Statul a susţinut că, potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăţi în care s-a "spart" fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat.

Potrivit unei hotărâri de Guvern de la finalul anului 2012, prețul de vânzare era fixat la suma totală de 521,5 milioane euro.
Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene, cerând 520 de milioane de euro, în instanţă, proces care s-a încheiat acum.

Statul român, prin SAPE, a cerut în 2013 despăgubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro și de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, tot la Curtea de Arbitraj de la Paris. A pierdut însă acel proces şi a trebuit să plătească el italienilor de la Enel cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari!

Statul a mai pierdut până acum și procesele intentate celorlalți doi investitori care au cumpărat filiale Electrica, respectiv CEZ și E.ON, tot pentru neîndeplinirea condiţiilor din contractele de privatizare.

Enel a cumpărat filialele Electrica Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea, CEZ a achiziţionat Electrica Oltenia, iar E.ON a preluat Electrica Moldova.

Ultima oră
08:50 - Adrian Vasilescu (BNR): „Haosul liberalizării pieței a determinat o creștere de 46% a prețurilor la energie în România, caz unic în UE”. Care sunt perspectivele cu privire la inflație, pentru 2022
08:30 - Anunțul dr. Tudor Ciuhodaru, despre varianta Omicron: „Prin prisma mutațiilor e o variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală” (VIDEO)
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)