Studiu: Liechtenstein, prima țară în Europa în privinţa puterii de cumpărare a populaţiei. Pe ce loc e România

Studiu: Liechtenstein, prima țară în Europa în privinţa puterii de cumpărare a populaţiei. Pe ce loc e România
Foto: Pixabay

Locuitorii din Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cea mai mare putere de cumpărare din Europa, în vreme ce persoanele din Kosovo, Republica Moldova şi Ucraina au cel mai mic venit. România se clasează pe locul 31 din 42 într-un studiu GfK Purchasing Power. Europenii au o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 13.894 de euro, în 2020, țara noastră fiind cu aproximativ 60% sub această medie. Studiul GfK include şi Indexul de Impact Corona, ce prezintă efectul epidemiei de coronavirus asupra ţărilor europene.

România se află pe locul 31 în Europa în privința puterii de cumpărare a populaţiei

În Europa, puterea de cumpărare medie pe cap de locuitor este, în 2020, de 13.894 de euro. În topul puterii de cumpărare a cetățenilor, România se clasează pe locul 31, fiind cu circa 60% sub media europeană, arată datele unui studiu GfK Purchasing Power, citat de Agerpres.

Raportul mai arată mari decalaje, în România, între bogați și săraci. De exemplu, locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 81% mai mare față de media națională, iar bucureștenii au venituri de trei ori mai mari faţă de locuitorii din Vaslui, judeţul cu cea mai mică putere de cumpărare.

Într-un top 10, județele judeţele Arad, Argeş şi Prahova au crescut cu un loc, ocupând poziţiile de la şapte la nouă, în ceea ce privește puterea de cumpărare. În 2020, Hunedoara a ieșit din acest top. Pe locul 10 se află județul Alba.

Țările cu cea mai mare putere de cumpărare din Europa, potrivit studiului GfK

Venitul net din cele 42 de ţări studiate variază semnificativ.

În acest sens, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cel mai mare venit net disponibil, în timp ce Kosovo, Republica Moldova şi Ucraina au cel mai mic venit.

La nivelul Europei, cea mai mare putere de cumpărare o au locuitorii din Liechtenstein – 64.240 de euro, adică de 37 de ori mai mare în comparaţie cu cea a ucrainenilor. Pe podium se mai află Elveţia şi Luxemburg, cu venituri nete pe cap de locuitor de 41.998 de euro, respectiv de 34.119 euro.

Cum s-a resimțit epidemia de coronavirus asupra puterii de cumpărare a populației

Studiu GfK Purchasing Power include și Indexul de Impact Corona, ce prezintă impactul epidemiei de coronavirus asupra țărilor europene. Acesta arată și diferenţele dintre venitul net disponibil pierdut din cauza crizei de coronavirus la nivel naţional şi regional.

În 2020, europenii au la dispoziţie puţin sub 9,5 trilioane de euro, puterea medie de cumpărare fiind în scădere cu aproape 5,3%, față de anul trecut. Potrivit autorilor studiului, de vină ar putea fi epidemia de coronavirus și impactul acesteia asupra economiei.

Potrivit studiului, Liechtenstein şi Elveţia au avut cel mai puțin de suferit de pe urma crizei sanitare.

În Islanda şi Norvegia, ţări care ocupă locurile patru şi a cinci în clasamentul puterii de cumpărare, dar care au fost grav afectate de pandemie, Indexul de Impact Corona e cu 58%, respectiv, 63% mai mare în comparaţie cu media europeană. Pe ultimul loc din cele 42 de ţări se află Turcia, unde Indexul este de peste 2,8 ori mai mare decât media europeană.

”GfK Purchasing Power Europe 2020” este disponibil pentru 42 de ţări europene cu detalii până la nivel de municipalităţi şi coduri poştale, cu detaliere a datelor despre locuitori şi gospodării, precum şi hărţi digitale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari