SUA vor continua producția de biocombustibili în ciuda crizei alimentare mondială

SUA vor continua producția de biocombustibili în ciuda crizei alimentare mondială
Foto: pixabay.

Statele Unite vor continua producția de biocombustibili, a declarat adjunctul secretarului pentru agricultură, vineri, în ciuda îngrijorărilor tot mai mari legate de o criză alimentară globală și a apelurilor din partea militanților pentru a acorda prioritate consumului uman al cerealelor și nu utilizării lor drept combustibil.

Unele țări vor muri de foame, altele vor folosi cerealele pentru combustibil

Jewel Bronaugh, adjunctul secretarului pentru agricultură al SUA, a declarat că fermierii americani ar putea continua să producă biocombustibili fără să afecteze producția de alimente.

„Ținem cont de securitatea alimentară, dar, în același timp, dorim să rămânem fermi în ceea ce privește susținerea și promovarea biocombustibililor”, a declarat ea jurnaliștilor la Londra, unde s-a întâlnit cu guvernul britanic pentru a discuta despre un posibil acord comercial și despre cooperarea în domeniul alimentar.

Combină agricolă în landul de porumb
Combină agricolă în landul de porumb / Foto: Pixabay.com

Ea a declarat că biocombustibilii pot contribui la reducerea nevoii de combustibili fosili, contribuind astfel la soluționarea crizei climatice, și că sunt importanți pentru a menține prețul combustibililor fosili la un nivel scăzut. „Știm că [biocombustibilii] au un impact pozitiv semnificativ, nu numai asupra schimbărilor climatice, ci și asupra accesibilității gazului [benzinei], ceea ce este foarte important pentru economia mondială”, a spus ea.

Experții și activiștii ecologiști nu sunt de acord cu deturnarea resurselor alimentare

Statele Unite sunt de ani de zile cel mai mare producător mondial de etanol distilat din porumb pentru utilizarea drept combustibil pentru transport, de obicei amestecat cu benzină și unul dintre cei mai mari producători de biodiesel, obținut din uleiuri, inclusiv soia.

Joe Biden se va confrunta cu o serie de alegeri dificile pentru Congresul american de la mijlocul mandatului din această toamnă. Creșterea costului vieții, prețurile mai mari ale combustibililor și îngrijorările legate de economie provoacă neliniște în echipa sa, care încearcă să evite o lovitură în sondaje.

Mulți fermieri americani beneficiază de producția de biocombustibili, care le oferă o piață mai mare pentru porumbul și uleiul lor. Eliminarea sau reducerea acestei piețe ar fi foarte controversată în multe state agricole cheie.

Apărarea fermă a biocombustibililor de către Bronaugh a venit în contextul în care experții și activiștii ecologiști au tras un semnal de alarmă cu privire la deturnarea resurselor alimentare către capacitatea de producție de combustibil, într-un moment în care multe țări în curs de dezvoltare se confruntă cu foamete pe scară largă, iar în țările dezvoltate prețurile la alimente cresc.

Cauzele creșterii prețurilor la alimente sunt complexe, inclusiv epuizarea rezervelor în timpul pandemiei, creșterea costurilor combustibililor ca urmare a războiului din Ucraina și impactul condițiilor meteorologice extreme, determinate de criza climatică.

Urmăriți B1TV.ro și pe