Supraimpozitarea contractelor part-time a intrat în vigoare. Adrian Negrescu: E o decizie fără cap și fără coadă. Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, de acum achiți 1.083 de lei (VIDEO)

Supraimpozitarea contractelor part-time a intrat în vigoare. Adrian Negrescu: E o decizie fără cap și fără coadă. Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, de acum achiți 1.083 de lei (VIDEO)
Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru B1 TV, efectele negative ale supraimpozitării muncii part-time.

Din 1 august, la contractele de muncă part-time, indiferent că vorbim de o oră sau șapte ore pe zi, contribuțiile la sănătate și pensii nu vor fi plătite ca în prezent la valoarea orelor muncite efectiv, ci raportându-se la salariul minim brut pe economie, pentru un contract cu normă întreagă, respectiv 2.550 lei.

Deși Guvernul a venit cu această măsură pentru a obține bani în plus la buget, specialiștii atrag atenția că efectul poate fi chiar invers, pentru că mulți patroni nu vor avea bani să plătească aceste taxe mărite, așa că pur și simplu îi vor concedia pe angajații part-time și nu vor mai plăti nici cât dădeau până acum.

Adrian Negrescu, despre supraimpozitarea contractelor part-time

„Acum sunt 1,1 milioane de contracte din care jumătate nu au în spate o plată de taxe integrală, deci sunt contracte afectate de această supraimpozitare. Eu estimez undeva între 200 – 300.000 de contracte care vor fi afectate de această decizie

Dincolo de femeile de serviciu, cazul prezentat cam de toată lumea, vă mai prezint și cazul mamelor, femeile care stau cu copiii acasă și care-și permiteau să se ducă la serviciu 2 – 3 ore maxim pe zi. Și pentru aceste doamne va interveni această problemă și ptobabil vor rămâne fără acele locuri de muncă parțiale pe care le aveau.

E o decizie fără cap și coadă, fără un studiu de impact.

Dacă până acum la o oră de activitate plăteai 119 lei taxe, din 1 august plătești 1.083 lei taxe valoare valabilă și pentru două ore.

Nu are nicio logică economică, niciun fel de fundament dincolo de suspiciunea autorităților că mulți oameni de afaceri înceatcă să facă evaziune pe zona asta de muncă raportând mai puține ore de activitate decât prestează ei sau angajații lor. Problema putea fi rezolvată prin autorități care să facă controale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Adrian Izvoranu consideră supraimpozitarea contractelor part-time drept o măsură ilegală

Adrian Izvoranu, directorul general al Confederației Patronale a Industriei și Comerțului, a atras atenția că afectați de măsură vor fi exact cei cu venituri mici, care au fost practic împinși de situația materială să-și mai ia un job part-time.

„Asta e, ghinion, ca de obicei…

Cineva care apelează la chestia asta e în nevoia de a o face. Gândiți-vă că mereu spunem că taxarea muncii e exagerată în România. Adevărul ăsta nu-l discută nimeni și nu-l rezolvă nimeni.
Când uun om spune că nu are bani, îi spunem că-și mai ia al doilea job, să se descurce. Acum el spune că-l costă mai mult să aibă locul de muncă decât să câștige ceva din locul de muncă.

Treaba asta n-are logică, n-are suport economic și cred că e profund ilegală, pentru că sunt pus să plătesc ceva ce nu consum, să dau niște bani pentru ceva ce nu mi se servește”, a declarat și Adrian Izvoranu.

Urmăriți B1TV.ro și pe