„Taxați-ne acum!”: De frică, ultra-bogații lumii le cer guvernelor să introducă impozite pe avere

Taxați-ne acum!: De frică, ultra-bogații lumii le cer guvernelor să introducă impozite pe avere
'Taxați-ne acum': De frică, ultra-bogații lumii le cer guvernelor să introducă impozite pe avere, sursă foto: captură YT

Moștenitoarea Disney și actorul Mark Ruffalo se numără printre cei mai bogați oameni din lume care s-au adresat elitei mondiale la Davos. 205 milionari și miliardari din 13 țări au semnat scrisoarea prin care le cer guvernelor să-i taxeze.

Miliardarii le cer guvernelor să introducă urgent taxe pe avere pentru a ajuta la combaterea „inegalității extreme” până când nu e prea târziu. Pentru ei

Mai mult de 200 de membri ai elitei super-bogaților fac apel la guvernele din întreaga lume să „ne taxeze pe noi, ultra-bogații, acum” pentru a ajuta miliarde de oameni care se luptă cu criza costului vieții, anunță The Guardian.

Grupul de 205 milionari și miliardari, printre care se numără moștenitoarea Disney Abigail Disney și actorul din The Hulk Mark Ruffalo, a cerut miercuri liderilor mondiali și directorilor de afaceri reuniți la Davos pentru Forumul Economic Mondial (WEF) să introducă urgent taxe pe avere pentru a ajuta la combaterea „inegalității extreme”.

„Lipsa actuală de acțiune este foarte îngrijorătoare. O întâlnire a „elitei globale” la Davos pentru a discuta despre „cooperarea într-o lume fragmentată” este inutilă dacă nu se contestă cauza principală a diviziunii”, au declarat ei într-o scrisoare deschisă publicată miercuri.

„Apărarea democrației și construirea cooperării necesită acțiuni pentru a construi economii mai echitabile chiar acum – nu este o problemă care poate fi lăsată pentru a fi rezolvată de copiii noștri.

„Acum este momentul să abordăm problema bogăției extreme; acum este momentul să îi taxăm pe cei ultra-bogați.”

În scrisoarea intitulată „Costul bogăției extreme”, milionarii, din 13 țări, au declarat: „Istoria ultimelor cinci decenii este o poveste a bogăției care nu se duce decât în sus. În ultimii ani, această tendință s-a accelerat foarte mult… Soluția este clară pentru toată lumea. Voi, reprezentanții noștri globali, trebuie să ne impozitați pe noi, cei ultra-bogați, și trebuie să începeți să faceți asta acum.”

Semnatarii super-bogați au avertizat că lipsa de acțiune ar putea duce la o catastrofă. „Există un punct până la care o societate poate suporta inegalitatea, doar până la un moment dat mamele și tații își vor privi copiii flămânzi în timp ce ultra-bogații își admiră bogăția în creștere. Prețul acțiunii imediate este mult mai mic decât costul inacțiunii – este timpul să ne apucăm de treabă.”

Această declarație vine în contextul în care noi cercetări arată că aproape două treimi din noua bogăție acumulată de la începutul pandemiei a revenit celor mai bogați 1%.

Organizația caritabilă pentru dezvoltare Oxfam a constatat că cei mai bogați au încasat 26 de miliarde de dolari (21 de miliarde de lire sterline) până la sfârșitul anului 2021. Acest lucru a reprezentat 63% din totalul noilor îmbogățiri, restul revenind celor 99% din populație.

Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute de la cei foarte bogați.

Oxfam a declarat că o taxă de până la 5% pe multimilionarii și miliardarii lumii ar putea strânge 1,7 miliarde de dolari pe an, suficient pentru a scoate 2 miliarde de oameni din sărăcie și pentru a finanța un plan global de eradicare a foametei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo