UE și-a ales negociatorul-șef pentru Brexit. Un francez va tranșa ieșirea Marii Britanii din Uniune

UE și-a ales negociatorul-șef pentru Brexit. Un francez va tranșa ieșirea Marii Britanii din Uniune
Foto: telegraph.co.uk

Uniunea Europeană și-a desemnat șeful echipei de negociere cu Marea Britanie cu privire la Brexit. Cel ales este francezul Michel Barnier, fost vicepreşedinte al Comisiei Europene și fost comisar european pentru piața internă.

Acesta urmează să fie învestit în funcție pe 1 octombrie 2016, iar din echipa sa vor face parte un grup de directori generali care se vor ocupa de chestiunile relevante pentru procesul de negociere.

„Sunt foarte fericit că prietenul meu, Michel Barnier, a acceptat această sarcină importantă şi plină de provocări. Am vrut un politician cu experienţă pentru această treabă dificilă. Michel este un negociator talentat, cu o experienţă importantă în domenii politice majore relevante pentru negocieri”, a declarat preşedintele C.E., Jean-Claude Juncker, scrie news.ro.

Britanicii au declanșat un adevărat seism la data de 23 iunie, când au votat în favoarea părăsirii zonei euro. Ministrul pentru Brexit a sugerat că ţara ar putea activa clauza în ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că negocierile ar urma să se încheie în ianuarie 2019.