Un FALIMENT salutar: "Carpatica Asig" iese DEFINITIV de pe piață. Păgubiții RCA își iau banii înapoi începând din această săptămână

Un FALIMENT salutar: "Carpatica Asig" iese DEFINITIV de pe piață. Păgubiții RCA își iau banii înapoi începând din această săptămână

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat, vineri, că a luat act de rămânerea definitivă a falimentului "Carpatica Asig" şi că va începe plata către creditorii de asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului, relatează Bursa.

"În ciuda faptului că vorbim despre un faliment, este cea mai bună veste din domeniul asigurărilor din acest an", a comentat, Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), pe Facebook.

Piaţa de asigurări românească a fost zguduită de două falimente răsunătoare (n.r. Astra şi Carpatica Asig), care au avut efecte negative puternice reflectate atât în preţul RCA, cât şi în zona de reparaţii auto, consideră acesta, explicând: "În timp ce preţurile RCA au explodat, în ultimii doi ani, zeci de service-uri auto au acumulat mari datorii şi au intrat în faliment.Odată cu falimentul Carpatica, se încheie, în acest fel, atât epopeea falimentelor firmelor de asigurări româneşti, cât şi vremurile cu preţuri RCA reduse".

Cristian Muntean este de părere că falimentul Carpatica a fost cel mai ciudat, din zona asigurărilor, "în condiţiile în care această firmă de asigurări putea fi salvată şi intrase chiar pe profit în cele câteva luni, cât timp a fost administrată de către FGA".

27.000 de păgubiţi aşteaptă de peste un an de zile banii de la acest asigurător, iar FGA va trebui să achite aproximativ 40 milioane de euro pentru despăgubirile în baza poliţelor de asigurare.Începând de săptămâna aceasta, păgubiţii RCA vor începe să primească banii de la FGA, acestea făcându-se în ordine cronologică depunerii.Procedura de despăgubire va dura în jur de un an.

Păgubiţii RCA ai firmei Carpatica mai pot deschide dosare de dauna până în dată de 18 mai, iar persoanele păgubite e de dorit ca până pe 8 iunie să înainteze cereri de plată. "După această dată, nu se mai pot trimite cereri de plată către FGA şi implicit, nu se vor mai putea efectua plăţi pentru acele daune", a mai precizat preşedintele ASSAI.

FGA a anunţat că, în vederea încasării indemnizaţiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, respectiv până la data de 08.06.2017 sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Tags: