Ungaria: Guvernul vrea să reducă rata la bancă pentru cei cu credite în franci elveţieni

Ungaria: Guvernul vrea să reducă rata la bancă pentru cei cu credite în franci elveţieni
Foto: evz.ro

Guvernul ungar doreşte introducerea unui sistem prin care cei care au credite în franci elveţieni vor avea posibilitatea de a îngheţa cursul de schimb la care este calculată rata lunară, la o valoare de 190 de forinţi/franc până în 2014, potrivit Reuters.

Guvernul, condus de premierul Viktor Orban, ar urma să îngheţe rata de schimb la care creditele exprimate în franci elveţieni sunt rambursate pe o perioadă de trei ani şi jumătate, debitorii urmând să plătească diferenţa odată ce măsura de fixare a ratelor nu se mai aplică. Acest lucru ar putea fi posibil prin semnarea de către bănci a unor acorduri cu banca central, cu privire la ratele de schimb şi achiziţii de monedă în funcţie de evoluţiile francului. Guvernul ar suporta toate costurile, deşi nu este încă stabilit cât şi cum va funcţiona totul.

Numărul mare de credite în valută din Ungaria, în special cele în franci elveţieni, au devenit o problemă în condiţiile aprecierii puternice  a francului faţă de forint, de la începutul crizei financiare din 2008. În prezent, francul de tranzacţionează la 270 de forinţi.

Guvernul ungar, care a subliniat că nimeni nu-şi va pierde locuinţa din cauza ratelor de schimb nefavorabile, a anunţat că va crea o agenţie de administrare a activelor care să se ocupe de creditele cu probleme. S-au promis, de asemenea, accelerarea rapidă a ratei de creştere şi sute de mii de noi locuri de muncă, până în anul 2014.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)