Ungaria: Guvernul vrea să reducă rata la bancă pentru cei cu credite în franci elveţieni

Ungaria: Guvernul vrea să reducă rata la bancă pentru cei cu credite în franci elveţieni
Foto: evz.ro

Guvernul ungar doreşte introducerea unui sistem prin care cei care au credite în franci elveţieni vor avea posibilitatea de a îngheţa cursul de schimb la care este calculată rata lunară, la o valoare de 190 de forinţi/franc până în 2014, potrivit Reuters.

Guvernul, condus de premierul Viktor Orban, ar urma să îngheţe rata de schimb la care creditele exprimate în franci elveţieni sunt rambursate pe o perioadă de trei ani şi jumătate, debitorii urmând să plătească diferenţa odată ce măsura de fixare a ratelor nu se mai aplică. Acest lucru ar putea fi posibil prin semnarea de către bănci a unor acorduri cu banca central, cu privire la ratele de schimb şi achiziţii de monedă în funcţie de evoluţiile francului. Guvernul ar suporta toate costurile, deşi nu este încă stabilit cât şi cum va funcţiona totul.

Numărul mare de credite în valută din Ungaria, în special cele în franci elveţieni, au devenit o problemă în condiţiile aprecierii puternice  a francului faţă de forint, de la începutul crizei financiare din 2008. În prezent, francul de tranzacţionează la 270 de forinţi.

Guvernul ungar, care a subliniat că nimeni nu-şi va pierde locuinţa din cauza ratelor de schimb nefavorabile, a anunţat că va crea o agenţie de administrare a activelor care să se ocupe de creditele cu probleme. S-au promis, de asemenea, accelerarea rapidă a ratei de creştere şi sute de mii de noi locuri de muncă, până în anul 2014.