Ungaria: Guvernul vrea să reducă rata la bancă pentru cei cu credite în franci elveţieni

Ungaria: Guvernul vrea să reducă rata la bancă pentru cei cu credite în franci elveţieni
Foto: evz.ro

Guvernul ungar doreşte introducerea unui sistem prin care cei care au credite în franci elveţieni vor avea posibilitatea de a îngheţa cursul de schimb la care este calculată rata lunară, la o valoare de 190 de forinţi/franc până în 2014, potrivit Reuters.

Guvernul, condus de premierul Viktor Orban, ar urma să îngheţe rata de schimb la care creditele exprimate în franci elveţieni sunt rambursate pe o perioadă de trei ani şi jumătate, debitorii urmând să plătească diferenţa odată ce măsura de fixare a ratelor nu se mai aplică. Acest lucru ar putea fi posibil prin semnarea de către bănci a unor acorduri cu banca central, cu privire la ratele de schimb şi achiziţii de monedă în funcţie de evoluţiile francului. Guvernul ar suporta toate costurile, deşi nu este încă stabilit cât şi cum va funcţiona totul.

Numărul mare de credite în valută din Ungaria, în special cele în franci elveţieni, au devenit o problemă în condiţiile aprecierii puternice  a francului faţă de forint, de la începutul crizei financiare din 2008. În prezent, francul de tranzacţionează la 270 de forinţi.

Guvernul ungar, care a subliniat că nimeni nu-şi va pierde locuinţa din cauza ratelor de schimb nefavorabile, a anunţat că va crea o agenţie de administrare a activelor care să se ocupe de creditele cu probleme. S-au promis, de asemenea, accelerarea rapidă a ratei de creştere şi sute de mii de noi locuri de muncă, până în anul 2014.

Ultima oră
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament