Vâlcov: Eurostat confirmă datele prezentate de INS. România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE (VIDEO)

Vâlcov: Eurostat confirmă datele prezentate de INS. România a înregistrat cea mai mare creștere economică din UE (VIDEO)
Foto: B1 TV

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a declarat, vineri, în candrul unei conferințe de presă, că Eurostat a confirmat datele prezentate de Institutul Național de Statistică (INS) privind creșterea economică a României, care a înregistrat în trimestrul trei cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

”Conform Eurostat, România a înregistrat în trimestrul trei din 2014 cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Plus 1,9% față de treimestrul doi din 2014, dublu față de Polonia, 0,9%, cea de a doua țară din punctul de vedere al creșterii economice”, a anunțat Vâlcov.

Astfel, potrivit Eurostat, România a consemnat cea mai mare creştere a PIB din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, de 1,9%, prin comparaţie cu trimestrul anterior, iar în privinţa avansului faţă de trimestrul al treilea din 2013 este pe locul al doilea, după Polonia, date ajustate sezonier.

Institutul Naţional de Statistică al României a revizuit datele publicate anterior în legătură cu economia românească, astfel că România a evitat intrarea în recesiune tehnică, întrucât PIB-ul din trimestrul întâi a urcat cu 0,5%, comparativ cu o scădere de 0,1% la ultima revizuire anunţată, în timp ce scăderea din trimestrul al doilea a fost de numai 0,3%.

Datele publicate de Eurostat în luna august au indicat că PIB-ul României a înregistrat un declin de 1% în trimestrul al doilea şi de 0,2% în primul trimestru, ceea ce însemna intrarea în recesiune tehnică.

În clasamentul celor mai importante creşteri din trimestrul al treilea faţă de trimestrul al doilea, România este urmată de Polonia (0,9%), Grecia (0,7%), Marea Britanie (0,7%) şi Slovacia (0,6%).

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, economia României consemnează al doilea mare avans din UE, de 3,3%, după Polonia (3,4%). În spatele României se află Marea Britanie (cu o creştere de 3%), Ungaria, (3,1%) şi Lituania (2,6%).

Germania, cea mai mare economie din UE, a înregistrat o creştere de 0,1% a PIB-ului din trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent şi de 1,2% faţă de trimestrul al treilea din 2013.

Vâlcov: Eurostat confirmă datele INS privind creșterea economică a României