Violeta Alexandru a iniţiat o petiţie pentru dreptul la salariu al angajaţilor din DGASPC-uri

Violeta Alexandru a iniţiat o petiţie pentru dreptul la salariu al angajaţilor din DGASPC-uri
Foto: gov.ro

O petiţie pentru dreptul la salariu al angajaţilor din aparatul propriu al Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a fost inițiată de Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, potrivit unui anunț făcut pe pagina sa de Facebook.

O petiţie pentru dreptul la salariu al angajaţilor din DGASPC-uri a fost inițiată de Violeta Alexandru

Violeta Alexandru a menționat că încasarea salariului de către preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să reprezinte o garanţie că angajatorul – Consiliul Judeţean – are fonduri şi pentru achitarea salariilor angajaţilor.

”M-am hotărât să iniţiez Petiţia pentru dreptul la salariu al angajaţilor din aparatul propriu al DGASPC-urilor. Petiţia ‘Salariul Preşedintelui Consiliului Judeţean se încasează după ce se plătesc salariile angajaţilor!’ susţine revendicările salariaţilor din aparatul propriu al Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului adresate ordonatorului de credite care trebuie să le plătească salariile. Dacă Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a încasat salariul în această lună înseamnă că sunt bani pentru salarii. Cer să li se plătească şi oamenilor salariile”, a scris ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Oficialul a subliniat că finanţatorii lucrătorilor din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sunt Consiliile Judeţene.

”Preşedintele Consiliului Judeţean a decis câţi angajaţi să fie în aparatul administrativ al Direcţiei (la judeţ), ce salarii să aibă, ce sporuri. Cu siguranţă a avut în vedere resursele prevăzute în bugetul CJ dacă, eventual, a decis creşterea salariilor pentru acest an, creşterea numărului angajaţilor etc. Salariaţii aparatului de la nivelul DGASPC ştiu prea bine de unde primesc, de ani de zile – nu de acum, salariile. Din bugetul Consiliului Judeţean, ordonatorul de credite. Lucrurile sunt clare. Dacă, totuşi, mai sunt necesare clarificări, voi discuta cu angajaţii aparatului administrativ al DGAPSC pe care conducerea CJ i-a dus în această situaţie limită de a nu încasa salariile pe drept cuvenite. Situaţia oricum nu este nouă. Primul a fost CJ Giurgiu, prin luna mai, tot înainte de campania electorală. Când am întrebat atunci public fostul Preşedinte al CJ dacă şi-a încasat salariul s-au găsit imediat bani să li se plătească salariaţilor restanţele”, a transmis ea.

Aceasta a adăugat că nu Ministerul Muncii are responsabilitatea asigurării fondurilor pentru angajaţii DGASPC-urilor şi nici pentru angajaţii centrelor publice de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi.

”Dacă este nevoie să discutăm, îi rog pe salariaţi să fie pregătiţi să îmi spună deschis, dacă e cazul, despre eventuale creşteri ale salariilor, despre sporuri (inclusiv pe perioada pandemiei dacă s-a lucrat de acasă) alocate în acest an, ca urmare a deciziei conducerii CJ. Ei ştiu bine unde s-au luat, dacă s-au luat, asemenea decizii. Am încredere că mesajul meu pentru aparatul propriu al DGASPC este util. Revin cu un mesaj de clarificare şi pentru situaţia salariaţilor din cadrul serviciilor sociale subordonate DGASPC. Modul de salarizare al angajaţilor centrelor publice de îngrijire a adulţilor cu dizabilităţi sau a copiilor este diferit de cel descris mai sus, cu referire la aparatul propriu al DGASPC. Nici acolo Ministerul Muncii nu are un rol în asigurarea fondurilor pentru salarizare, dar ne trebuie claritate ca să nu se amestece lucrurile. Am convingerea că voi avea, în acest demers, alături de mine şi sindicatele. Vrem, împreună, binele oamenilor”, a conchis Violeta Alexandru.

Ultima oră
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:46 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă
19:02 - Peste 3.000 de elevi și profesori au fost testați pozitiv pentru COVID-19, după 10 zile de la începutul anului școlar
19:01 - Ludovic Orban, după declarațiile informale ale lui Klaus Iohannis: Pare ceva făcut de echipa Cîțu. Eu nu pot să cred că Președintele României poate să se pronunțe în favoarea unuia sau altuia dintre candidați
18:46 - Accident pe A1. O mașină a luat foc, după ce s-a ciocnit cu un autocar în care se aflau 30 de persoane