Virgil Popescu: Avem informaţii că în companiile miniere s-au făcut angajări fictive

Virgil Popescu: Avem informaţii că în companiile miniere s-au făcut angajări fictive
Foto: Ministerul Energiei / Facebook

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că există „semnale” că în zona exploatărilor subterane se fac angajări fictive. Se zvonește, de asemenea, că pentru aceste angajări s-ar fi primit şi foloase necuvenite.

Popescu a dat exemplul unor situații de la Complexul Energetic Hunedoara sau mina Crucea. El a acuzat apoi fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) că „şi-a bătut joc de această companie”, din care face parte şi mina Crucea, „şi a dus-o intenţionat în faliment”. „O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia”, a mai spus ministrul.

Virgil Popescu, despre angajările fictive care s-ar fi făcut în companiile miniere

„Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la Complexul Energetic Hunedoara, unde, de fiecare dată când se făceau controale inopinate, oamenii erau anunţaţi şi erau toţi prezenţi”, a declarat ministrul liberal al Energiei, citat de Agerpres.

Popescu a susținut apoi că la mina Crucea , în 2018 și 2019, s-au făcut circa 130 de angajări, deși bazele economice nu le poate identifica deoarece „producţia de minereu de uraniu nu a crescut”.

„Mai mult, am semnale că o parte dintre angajaţii de la Crucea au plecat la muncă în străinătate la cules căpşune, sparanghel, ce-o fi fost, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mina Crucea. Informaţiile vin, la fel ca la Complexul Hunedoara, tot din interiorul companiei”, a continuat ministrul.

Virgil Popescu a precizat apoi că acest lucru s-a văzut şi în preţul minereului de uraniu, care, după restructurare, a scăzut cu 50%.

„Fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi-a bătut joc de această companie – din care face parte şi mina Crucea – şi au dus-o intenţionat în faliment. O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia, o să cer Ministerului Muncii listele cu oamenii care au plecat, pentru că nu este normal ca cineva să-şi bată joc de această companie şi de minerii care lucrează cu adevărat acolo şi pe cârca lor să ajungi să câştigi bani în mod incorect”, a mai declarat Virgil Popescu, potrivit Agerpres.