Virgil Popescu: Marii consumatori de energie au primit deja ajutoare de stat de 130 de milioane de euro / Azomureș, care a anunțat că oprește producția din cauza prețului la energie, a primit 25 de milioane de lei

Virgil Popescu: Marii consumatori de energie au primit deja ajutoare de stat de 130 de milioane de euro / Azomureș, care a anunțat că oprește producția din cauza prețului la energie, a primit 25 de milioane de lei
Foto: Azomureș

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că marii consumatori de energie au primit deja ajutoare de stat de 130 milioane de euro, în contextul creșterii prețului la energie.

Printre beneficiari s-a numărat și Azomureș. Compania a anunțat că oprește producția de îngrășăminte din cauza prețului la energie, deși a primit de la stat un ajutor de peste 25 de milioane de lei, arată datele obținute de B1TV.RO.

Virgil Popescu, despre ajutoarele primite de marii consumatori de energie

„Peste 130 milioane de euro plățiți de ministerul Energiei marilor consumatori de energie!

Vom trece iarna cu bine. Schema de ajutor de stat pentru energointensivi a fost finalizată, iar marii angajatori au primit bani pentru a-și putea susține activitatea. Așa cum am mai spus prin acest ajutor financiar susținem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați. Totodată, prin această schemă evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României. Aș vrea să reamintesc că nu oferim sprijin doar marilor consumatori de energie. De compensare beneficiază și IMM-urile, dar și consumatorii casnici, măsurile fiind prevăzute în legea nr.259/2021. Suntem în discuții cu Comisia Europeană pentru a prelungi schema de ajutor de stat prevăzută prin OUG nr. 81 pentru a-i susține în continuare pe energointensivi!”, a scris ministrul Virgil Popescu, miercuri, pe Facebook.

Acesta a precizat că suma plătită în 2021, aferentă anului precedent, e de 637.623.005,82 lei, adică 131.819.273,08 euro.

De preverile OUG 81/2019 au beneficiat 33 de companii, toate cu capital 100% privat, dintre care 12 societăți cu răspundere limitată și 21 societăți pe acțiuni;

Azomureș, printre beneficiarii ajutoarelor de stat

Printre companiile care au primit ajutoare de stat s-a numărat și Azomureș. În baza OUG 81/2019, aceasta a încasat pentru 2020 de la stat 25679174,33 lei, adică peste 25 de milioane de euro. Plata s-a făcut pe 19 octombrie anul acesta.

Cu toate acestea, Azomure a anunțat că oprește producția de îngrășăminte din cauza prețului la energie.

„Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă”, a transmis compania.

Aceasta a precizat că decizia nu are efecte imediate asupra angajaților.

„Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.
Combinatul Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească.