Zimbabwe mai are doar 217 de dolari în trezorerie, după ce statul a achitat salariile angajaților din sectorul public

Zimbabwe mai are doar 217 de dolari în trezorerie, după ce statul a achitat salariile angajaților din sectorul public

Ministrul finanțelor din Zimbabwe a anunțat, miercuri, că în trezoreria statului african mai sunt doar 217 dolari, asta după ce s-au achitat, în urmă cu o săptămână, salariile angajaților din sectorul public.

Şeful finanţelor din Zimbabwe a glumit chiar la conferinţa de presă, spunându-le jurnaliştilor că probabil unii dintre ei au conturi mai „sănătoase” decât statul african, scrie BBC News.

Deşi este un stat bogat în resurse, în special minereu de fier şi cupru, Zimbabwe s-a confruntat cu probleme financiare foarte mari în ultimii zece ani, după ce preşedintele Robert Mugabe, cel care conduce ţara de 33 de ani, a început să confişte proprietăţile deţinute de albi. Asta a demolat încrederea investitorilor, a paralizat producţia şi a speriat turiştii.

După ce în ultimii zece ani, Zimbabwe s-a confruntat cu o hiperinflaţie de 231.000.000%, iar infrastructura ţării a fost distrusă, situaţia s-a mai stabilizat.

Cu toate astea, ţara se confruntă în continuare cu probleme foarte mari şi nu are bani nici măcar pentru a organiza alegeri în acest an, costurile fiind estimate la 104 milioane de dolari. Bugetul pentru acest an al statului este de circa 3,8 miliarde de dolari şi se bazează pe o creştere economică de 5%.

Ultima oră