14 MOTIVE pentru care să alegi aparatul dentar INVISALIGN®

14 MOTIVE pentru care să alegi aparatul dentar INVISALIGN®

Peste 8,6 milioane de persoane din întreaga lume au ales aparatul dentar Invisalign ca o alternativă modernă a aparatelor dentare fixe cu brackeți. Faptul că este metal free, transparent, confortabil, discret, iar timpul de tratament scade considerabil sunt câteva dintre atuurile sale.


Înainte de a-l alege, însă, este important să știi cât mai multe informații despre Invisalign.

1. Unde realizez tratamentul cu Invisalign

Primul pas pe care îți recomandăm să îl faci este să alegi un medic specialist în Ortodonție și nu un medic dentist generalist. Asigură-te că medicul are certificare în tratamentul cu Invisalign, experiență vastă în tratarea cazurilor ortodontice complexe și că dispune de tehnologiile necesare pentru a colecta datele corecte privind cazul tău.

2. Este Invisalign soluția potrivită pentru mine?

Invisalign îți oferă avantajul de a-ți previzualiza zâmbetul final înainte de a începe tratamentul ortodontic, printr-o simulare 3D pusă la dispoziție de către medicul tău ortodont.

Alignerele trebuie purtate minimum 22 de ore din cele 24 dintr-o zi. Dar, spre deosebire de alte aparate dentare, acestea pot fi îndepărtate atunci când mănânci sau consumi lichide.

Dacă ai de susținut prezentări, participi la emisiuni TV sau la evenimente publice, poți alege să îndepărtezi alignerele pentru câteva ore, urmând să le mai ții încă o zi în plus față de intervalul propus de doctor.

3. Care este durata de tratament cu aparat dentar Invisalign?

Durata de tratament cu Invisalign scade considerabil față de cea cu aparate dentare clasice. În funcție de complexitatea cazului, aceasta variază între 3 și 18 luni.

Forțele aplicate pe dinți prin intermediul alignerelor sunt precis calculate, iar procesul de deplasare în spațiu a dinților este predictibil. Știm exact ce schimbări se produc la purtatea fiecărei gutiere în parte.

Algoritmii complecși folosiți duc la eficiență maximă. La acestea, se adaugă amprentarea digitală pe baza cărora se realizează modelul tridimensional virtual și simularea etapelor tratamentului. Materialul din care sunt produse gutierele are calități superioare, astfel că în timpul purtării nu se deformează.

4. Care sunt avantajele purtării Invisalign în afară de dinți drepți?

Dinții corect aliniați pe arcadele dentare aduc numeroase beneficii gingiilor și sănătății tale dentare. Prin corectarea spațiilor interdentare largi, a înghesuirilor dentare etc. va deveni mai ușor să realizezi corect igiena orală zilnică și să eviți apariția altor afecțiuni ca uzura dinților sau afectarea țesuturilor de susținere ale acestora în os.

5. Care este senzația la purtarea aparatului dentar Invisalign?

Deoarece tratamentul este foarte bine etapizat, fiecare gutieră este specific concepută pentru a fi purtată într-o etapă deja stabilită. Acest lucru înseamnă că nu vei resimți disconfort sau durere, ci doar o mică sensibilitate, până când dinții se plasează în poziția adecvată.

6. Cât timp trebuie purtat fiecare set de alignere Invisalign?

Fiecare set de alignere specifice etapelor de tratament ortodontic cu aparat dentar Invisalign ar trebui purtate timp de 7-10 zile înainte de a fi schimbate cu următorul set.

Perioada se prelungește dacă pacientul a purtat mai puține ore gutierele, le-a pierdut sau încă mai simte presiune după trecerea acestui interval de timp.

7. Vor observa cei din jurul meu că port aparat dentar?

Invisalign este, fără îndoială, invizibil. Iar zâmbetul tău nou se conturează tot mai frumos fără ca cei din jur să fi știut că porți aparat dentar.

8. Voi avea probleme de pronunție pe durata purtării aparatului dentar Invisalign?

În primele zile după ce alignerele sunt fixate pe dinți, vei avea nevoie de o perioadă de acomodare, dar odată depășită aceasta, eventualele inflexiuni în pronunție vor dispărea. Ca atare, medicul ortodont recomandă realizarea unor exerciții de adaptare înainte de montarea alignerelor.

9. Alimentația și consumul de băuturi în timpul tratamentului cu Invisalign

Atunci când porți aparatul dentar Invisalign poți consuma, în continuare, alimentele și băuturile care îți plac. De asemenea, trebuie să știi că alignerele se scot în timpul mesei, deoarece prin expunerea la diferite alimente și temperaturi acestea își pot schimba ușor forma.

10. Cum curățăm alignerele și cum le mențiem curate?

Metoda optimă de a igieniza alignerele Invisalign este prin folosirea unei periuțe de dinți cu perii moi cu puțină pastă de dinți. Există și substanțe speciale ce pot fi achiziționate pentru curățarea alignerelor.

11. Cât de des va trebui să merg la controalele de specialitate?

După ce medicul ortodont va realiza planul de tratament, va seta și controalele periodice pentru a se asigura de evoluția pozitivă a tratamentului cu aparatul dentar Invisalign. În general, vizitele periodice la ortodont sunt programate la fiecare 6-8 săptămâni.

12. Va fi necesar să port aparat de contenție (retainer)?

Purtarea aparatul de contenție este esențială pentru menținerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului ortodontic. Așadar, vei purta retainerul pentru toată viața. Recomandarea specialiștilor DENT ESTET în ortodonție este de a avea 2 seturi de dispozitive de contenție.

13. Costurile tratamentului cu aparat dentar Invisalign

Fiecare caz ortodontic este personalizat în funcție de complexitatea afecțiunilor ce trebuie corectate. Astfel, în funcție de severitatea cazului, medicul îți va recomanda unul dintre tipurile de aparat dentar Invisalign disponibile: Single, Lite, Express sau Comprehensive.

Unul dintre avantajele tratamentului cu Invisalign îl reprezintă faptul că în preț sunt incluse atât seturile de gutiere (care pot varia între 10 și 90 de alignere, în funcție de caz), cât și controalele de rutină.

14. Se oferă garanție pentru tratamentul cu Invisalign?

Opțiunile de tratament cu Invisalign pentru cazurile medii și severe oferă o garanție de 2 până la 5 ani de la începerea tratamentului ortodontic. Astfel, este asigurat un număr nelimitat de gutiere suplimentare, fără costuri adiționale.

Unul dintre aspectele importante ale Invisalign este că fiecare aligner este personalizat utilizând tehnologia Clin Check Software care calculează forțele optime ce trebuie folosite pentru deplasarea dinților, această interfață digitală permițându-i medicului să îi ofere pacientului un tratament eficient și predictibil, explică Dr. Teodorina Secară, medic primar Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială la DENT ESTET.