Odată cu scumpirea prețurilor, românii au fost nevoiți să scoată din buzunar sume mai mari de bani pentru a se aproviziona și a umple un coș de cumpărături. Scumpirile s-au resimțit puternic în toate zonele, atât la mâncare, de exemplu, cât și la detergenți, haine sau alte obiecte folosite pentru uzul caznic.
Cifrele arată că în medie un român cheltuiește 146 de euro pe lună pentru alimente, cu 25% mai mult decât cehii și cu peste 55% comparativ cu ungurii, scrie ziare.com.
Alimentele au prețuri și cu 15% mai scumpe decât anul trecut în aceeași perioadă, iar asta se resimte la finalul fiecărei vizite în magazin, așa că iată mai jos o listă cu 20 de sfaturi care să te facă să dai mai puțini bani pe mâncare, astfel încât să fii sigur că te-ai încadrat în bugetul alocat. Lista de ponturi, citată de sursa menționată anterior, a fost realizată de unlockfood.ca.
Eveniment - 05 ian, 14:22
20 de sfaturi pentru a face economie la alimente
- Fii la curent cu reducerile, pentru a frecventa magazinele și a te aproviziona fix în acea perioadă
- Întocmește o listă de cumpărături, pentru a fi mai ordonat și a nu cădea plasă tentației de a umple coșul cu produse care nu îți folosesc
- Întreabă în magazine de cupoanele de cumpărături, căci este posibil să te ajute să mai câștigi câteva reduceri
- Respectă bugetul alocat, pentru a nu ieși niciodată pe minus după cumpărături
- Evită pe cât posibil magazinele alimentare mici – acolo mereu vor fi prețuri ridicate
- Învață prețurile constante, astfel încât să îți dai seama când acestea s-au schimbat
- Învață raioanele și mergi punct lovit punct ochit, pentru a știi exact în ce parte a magazinului le găsești, evitând astfel raioanele prin care treci cu gândul de a nu cumpăra nimic, dar care se dovedesc a fi atât de convingătoare, încât să te facă să te abați de la listă
- Cumpără în timpul sezonului, căci mai ales fructele și legumele se găsesc la prețuri excelente
- Cumpără produse congelate sau la conservă – vor fi mai ieftine în extrasezon decât cele expuse la raft
- Evită cumpărăturile când îți este foame, pentru că este posibil să fii atât de înfometat încât să nu te mai uiți la prețuri sau la cantitatea cumpărată
- Urmărește poziționarea pe raft – produsele amplasate pe mijlocul raftului sunt adesea cele mai scumpe, așa că privește în partea de jos sau de sus și este posibil să găsești produse mult mai ieftine
- Urmărește data de expirare – produsele care expiră într-un timp scurt vor fi realtiv mai ieftine
- Verifică produsele reduse și ofertele zilnice – Multe magazine au reduceri consistente la produsele pe care trebuie să le vândă în ziua respectivă.
- Achiziționează produse din gama brandului magazinului – iaurtul, untul, laptele și nu numai vor fi mai ieftine decât cele produse de concurenți
- Analizează raportul calitate-preț – uită-te la preț, dar și la cantitatea oferită. S-ar putea să descoperi că produsul care pare mai scump este în realitate mai ieftin, cantitatea fiind mare (în special în cazul produselor care se vând per bucată)
- Cumpără vrac – Atunci când ai nevoie de cereale, orez, paste, făină, condimente, boabe de cafea sau orice altceva, verifică dacă există și opțiunea de a cumpăra vrac, căci mai mereu este mai avantajoasă.
- Fă-ți provizii la alimentele de bază – este posibil ca alimentele de bază, precum ulei, făină, conserve, să se scumpească de la zi la zi, așa că o serie de provizii nu strică niciodată, mai ales dacă găsești produsele respective la prețuri avantajoase
- Ai grijă la depozitare – ai grijă unde lași alimentele imediat ce ai ajuns acasă; asigură-te că sunt într-un loc adecvat, în condiții optime, pentru a evita să le arunci stricate
- Gătește acasă – Mâncarea gătită în casă este de departe mai ieftină decât cea cumpărată. De exemplu, pentru o porție de 100 de grame de cartofi prăjiți vei scoate în oraș 3 lei, sumă pe care ai da-o pe un kilogram dacă i-ai prepara tu acasă
- Folosește alimentele din propria grădină – Dacă stai la casă și ai suficient spațiu nu ar fi rău să ai o mică grădină.