A murit medicul Alexandru Oproiu, creatorul școlii românești de gastroenterologie

A murit medicul Alexandru Oproiu, creatorul școlii românești de gastroenterologie

Este doliu în medicina românească. Medicul Alexandru Oproiu, creatorul școlii românești de gastroenterologie, a decedat, anunță Colegiul Medicilor din România.

Reputatul gastroenterolog Alexandru Oproiu a murit

Colegiul Medicilor din România a anunţat, luni, că doctorul Alexandru Oproiu, un reputat gastroenterolog, a decedat. Prof. dr. Oproiu era preşedintele de onoare al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. În două săptămâni ar fi împlinit 90 de ani.

„Prof. dr. Alexandru Oproiu a reprezentat pentru generaţii întregi un mentor – atât pentru studenţii şi rezidenţii pe care i-a pregătit cu dedicare, cât şi pentru cei care i-au fost pacienţi.

Cu experienţă de peste şase decenii, prof. dr. Alexandru Oproiu a scris o pagină de istorie în Gastroenterologia şi Hepatologia românească.

Prof. dr. Oproiu avea 90 de ani, era preşedintele de onoare al Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie. De asemenea, făcea parte din Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă şi în Societatea Italiană de Endoscopie Digestivă”, a anunţat într-un comunicat Colegiului Medicilor din România.

Totodată,Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a scris pe o rețea socială: ”Domnul ProfesorAlexandru Oproiua plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicalăși Didactică!”

Medicul Orpoiu a profesat până la 89 de ani, fiind un specialist desăvâșit, spreciat de colegii de breaslă și văzut ca un salvator de vieți de pacienți.

Medicul Alexandru Orpoiu, 60 de ani de experiență în sistemul de sănătate românesc

Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu, s-a născut la data de1 decembrie1930, incomuna Glăvile-Piteșteană,judetul Vâlcea. A absolvit în 1956, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila-București. Avea competențe în endoscopie digestiva superioară, inferioară și videocapsula endoscopica.

A fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestiva și în Societatea italiană de Endoscopie digestiva, potrivit Wikipedia.

Acesta a fostformatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.

Alexandru Oproiu avea nu mai puțin de 60 de ani de experiență în sistemul public și privat de sănătate.

Acesta a publicat 162 de articole de specialitate în literatura medicală română și 38 în străinătate.

Între acestea, amintim:

  • Cromoendoscopia şi endoscopia cu magnificaţie în diagnosticul esofagului Barrett şi displaziei colonice (1970)
  • Tratamentul bolii de reflux nonerozive (1975)

  • Tratamentul antioviral al hepatitelor cronice, virale: comparaţie între Peg-IFN alfa-2a şi Peg INF alfa2-b (1978)

  • Studiul factorilor de predicţie al răspunsului la tratamentul cu antivirale în hepatite cronice virale (1984)

  • Studiul relaţiei între fenotipul clinic al enteropatiei glutenice şi extinderea leziunilor apreciată prin videocapsula endoscopică (1986)

  • Rolul explorării cu videocapsula endoscopică în monitorizarea B. Crohn cu localizare enterală (1992)

Ultima oră
11:03 - Rata de incidență COVID, în ușoară scădere în București
10:45 - Românii au posibilitatea să-și achite polițele RCA în rate, după scumpirile uriașe din ultima perioadă
10:06 - Raed Arafat participă la procesul de vaccinare în Centrul de la Palatul Copiilor din București: Avem restricții pentru că nu ne-am vaccinat destul până acum (VIDEO)
09:52 - Românii, mai determinați ca niciodată să se vaccineze împotriva COVID-19. Cifre record atât în București, cât și în restul țării (VIDEO)
09:17 - Ultima noapte de distracție din valul pandemic 4. Tinerii au luat cu asalt localurile din Centrul Vechi al Capitalei
08:40 - Autoritățile columbiene au făcut arestarea secolului. Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri, a fost capturat (VIDEO)
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)