Activitatea ANAF, afectată de o decizie a CJUE. Instituțiile nu pot face schimb de informații cu caracter personal fără a-i anunța înainte pe cei vizați

Activitatea ANAF, afectată de o decizie a CJUE. Instituțiile nu pot face schimb de informații cu caracter personal fără a-i anunța înainte pe cei vizați
Foto: caleaeuropeana.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că instituțiile din fiecare stat membru nu pot face schimb de informații cu caracter personal fără a anunța în prealabil persoanele vizate, informează B1 TV.

Decizia CJUE pune în dificultate instituții precum ANAF, care a început în ultimele săptămâni o adevărata campanie ce vizează maneliști, vedete, oameni de afaceri, care sunt suspectați a avea o avere mai mare decât ce au declarat la FISC.

ANAF cerea informații de la bănci, notari publici, serviciul de înmatriculări și de la alte instituții pentru a face comparații între averea reală pe care o au unele persoane și declarațiile pe care le-au dat la FISC. Decizia CJUE, însă, a interzis această practică.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a luat această hotărâre, după ce a fost sesizată de Curtea de Apel Cluj, în dosarul Smarandei Bara şi altor cetăţeni români şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, informează Mediafax.

Instanța din România a trimis solicitarea pentru a afla dacă dreptul Uniunii se opune ca o autoritate a administraţiei publice a unui stat membru să transmită date cu caracter personal unei alte autorităţi a administraţiei publice, în vederea prelucrării lor ulterioare, fără ca persoanele vizate să fi fost informate despre această transmitere şi despre această prelucrare.

Smaranda Bara şi mulţi alţi cetăţeni români desfăşoară activităţi independente, iar administraţia fiscală română a transmis datele privind veniturile lor declarate către Casa Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a solicitat în consecinţă plata restanţelor contribuţiilor la sistemul de asigurări de sănătate, se arată într-un comunicat al CJUE.

Legalitatea transferului a fost contestată de către persoanele vizate, acestea considerând că datele lor au fost utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fost comunicate iniţial administraţiei fiscale, fără a fi informaţi în prealabil.

„Dreptul român abilitează entităţile publice să transmită date cu caracter personal caselor de asigurări de sănătate pentru a le permite acestora din urmă să stabilească calitatea de asigurat a persoanelor vizate. Datele respective privesc identificarea persoanelor (nume, prenume, adresă), însă nu cuprind date privind veniturile obţinute”, se arată în comunicat.

„În ceea ce priveşte prelucrarea ulterioară a datelor transmise, directiva prevede că operatorul care prelucrează date trebuie să comunice persoanelor vizate informaţii cu privire la propria identitate, la scopul prelucrării, precum şi orice alte informaţii suplimentare necesare pentru a asigura o prelucrare corectă a datelor. Printre aceste informaţii suplimentare figurează categoriile de date în cauză, precum şi existenţa dreptului de acces şi de rectificare”, mai arată CJUE.

Tags: