Actrița Olivia de Havilland din pelicula „Pe aripile vântului” s-a stins din viață la 104 ani (FOTO)

Olivia de Havilland, cunoscută mai ales pentru rolul lui Melanie Hamilton, cea care devine soţia lui Ashley Wilkes din pelicula „Pe aripile vântului”(Gone With the Wind), a decedat la vârsta de 104 ani.

Cine a fost Olivia de Havilland

Câștigătoare apremiului Oscarpentru „Cea mai bună actriță” în 1947 și 1950, pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) şi „The Heiress” (1949), actrița a apărut și în alte filme cunoscute, precum Captain Blood (1935), The Adventures of Robin Hood (1938), sau The Dark Mirror (1946).

De asemenea, din palmaresul ei mai fac parte două Globuri de Aur şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru „The Snake Pit” (1948).

Alături de Kirk Douglas, născut şi el în 1916, Olivia de Havilland a fost cel mai longeviv star de la Hollywood. A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak şi cu actori precum Errol Flynn şi Mickey Rooney.

În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts.

Filmul ”Pe aripile vântului”, retras de pe platforma de streaming HBO Max pe motive rasiale

”Pe aripile vântului”, unul dintre cele mai vizionatefilmedin istoria cinematografiei mondiale, a apărut în 1938 ca oadaptare a romanului omonim al lui Margaret Mitchell și a primit numeroase premii Oscar, fiind considerat o capodoperă a epocii sale.

Recent, filmul a fost acuzat că prezintă prejudecăţi rasiste de către unii istorici, iar pelicula a fost retrasă temporar de pe platforma de streaming HBO Max, în momentul în care în care în SUA și în multe state din Europa aveau loc proteste antirasism, după moartea lui George Floyd.

Lungmertrajul de trei ore şi 58 de minute, care zeci de ani a deţinut supremaţia reţetei de casă, realizând cele mai mari încasări, este considerat de mulţi universitari cel mai ambiţios şi eficient instrument al revizionismului sudist.

Scenariul este bazat pe dramatismul unei lumi care piere definitiv din istorie,Lumea Suduluicu „părinţii iubitori ai negrilor sclavi” şiLumea Nordului, lumea „liberalilor generoşi” care ştia cămuncitorul salariatpoate fi exploatat mai bine decâtrobul.

Olivia de Havilland a declarat că a văzut „Pe aripile vântului” de câteva zeci de ori şi „de fiecare dată, îmi aduce bucurie”.

„Din fericire, nu mă face melancolică. Când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură”, spunea regretata actriță despre colegii de film care se stinseseră între timp.

Ulterior scandalului, HBO Max a republicat „Pe aripile vântului” cu avertismentul că „filmul neagă ororile sclaviei”.

„Oamenii negri înrobați în „Gone With the Wind” se conformează vechilor stereotipuri rasiale, „ca slujitori notabili pentru devotamentul lor față de stăpânii lor albi sau pentru ineptitudinea lor. Abordarea acestei lumi în film, printr-o lentilă de nostalgie, neagă ororile sclaviei, precum și moștenirile de inegalitate rasială”, se arată într-un comunicat.

Ultima oră
19:40 - Consiliul Național al Elevilor: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 COVID. E esențial ca Ministerul Educației și cel al Sănătății să ia măsuri care să limiteze riscul de infectare din școli
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor