Acuzația că 40% din minorii dispăruţi ar proveni din centrele de protecţie, respinsă de directorii serviciilor de asistență socială

Acuzația că 40% din minorii dispăruţi ar proveni din centrele de protecţie, respinsă de directorii serviciilor de asistență socială

Asociaţia Directorilor de Servicii Publice Specializate în Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului respinge acuzațiile că 40% dintre minorii care ajung pe mâna traficanților provin din centrele de protecție.

Aceasta precizează că în primul semestru al anului au fost înregistrate 128 de victime ale traficului de persoane din rândul minorilor, iar 13 au provenit din cadrul sistemului de protecţie a copilului.

Într-un comunicat de presă, asociaţia se referă şi la informaţia apărută în spaţiul public, conform căreia „40% din cazurile de minori dispăruţi provin din centrele de protecţie”, subliniind că procentul în cauză se referă la numărul de sesizări/apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

În acest mod Asociația a reacționat la informațiile apărute în Raportul Comisiei Parlamentare de Anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi.

„În referire la afirmaţia potrivit căreia ‘40% din cazurile de minori dispăruţi provin din centrele de protecţie’, precizăm faptul că procentul în cauză se referă la numărul de sesizări/apeluri la numărul unic de urgenţă 112, efectuate de personalul din sistemul de protecţie, care, prin lege, are obligaţia de a sesiza Poliţia ori de câte ori un minor întârzie sau lipseşte dincolo de limita de timp acordată prin biletele de învoire. În primul semestru al anului 2020, 130 de copii din sistemul de protecţie au făcut obiectul unor sesizări către Poliţie ca urmare a plecării din centre/depăşirii programului de învoire. 17 dintre aceştia sunt înregistraţi cu plecări şi reveniri multiple”, reiese din comunicat.

Asociaţia atrage atenţia şi asupra faptului că, „în multe cazuri, măsura de protecţie a fost instituită ca urmare a traficării, copiii fiind deja victime” la momentul intrării în sistemul de protecţie.

„Conform datelor statistice oficiale, în primul semestru al anului 2020, la nivel naţional au fost înregistrate 128 de victime ale traficului de persoane, copii. Dintre acestea 34 sunt băieţi, iar 94 fete. În mod specific, din cadrul sistemului de protecţie a copilului, în prima jumătate a anului 2020, au fost identificate 13 victime ale traficului de minori. 11 copii victime provin din sistemul rezidenţial de îngrijire, care cuprinde 14.865 de copii, adică un procent de 0,07% dintre aceştia au fost identificaţi ca victime ale traficului de minori. 2 copii au fost identificaţi ca victime în sistemul de asistenţă maternală. 11 dintre cei 13 copii victime sunt de sex feminin, iar 2 sunt de sex masculin”, menţionează aceeaşi sursă.

Asociaţia mai precizează că 11 dintre aceşti copii au fost exploataţi sexual, un copil a fost exploatat prin muncă, iar un alt caz a fost depistat timpuriu (în asistenţa maternală) şi nu s-a mai produs exploatarea (de natură sexuală), fiind înregistrat ca tentativă.

Totodată, la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului, în perioada 2015-2019, au fost înregistrate 55 de dosare penale care au avut ca obiect traficul de persoane, pentru 32 copii sau tineri aflaţi în sistemul de protecţie specială.

„Începând de anul acesta, DGASPC-urile şi furnizorii privaţi pot înfiinţa servicii destinate victimelor minore ale traficului de persoane, ca urmare a publicării Standardelor de calitate pentru aceste servicii. Peste 300 de specialişti din DGASPC-uri, care intervin direct în serviciile acordate victimelor, beneficiază de formare în aspecte cheie ce ţin de identificare, referire şi asistenţa specifică”, mai reiese din comunicat.

În ceea ce priveşte cazurile punctuale prezentate în raportul Comisiei parlamentare de anchetă, asociaţia precizează că acestea „au făcut deja obiectul anchetelor judiciare, iar în unele situaţii legătura cu sistemul de protecţie este cel puţin distorsionată”.

„Un exemplu relevant în acest sens este cazul doamnei Larisa B. (pagina 35 din Raport), în vârstă de 24 de ani, care a fost adoptată la vârsta de 3 ani din sistemul de protecţie. Ulterior, la vârsta de 15 ani a fost abuzată sexual şi traficată în familie, unica legătură a acesteia cu sistemul de protecţie fiind aceea că până la vârsta de 3 ani a fost îngrijită în serviciile DGASPC”, precizează sursa citată.