Adevărat sau Fals în alimentație: Gheorghe Mencinicopschi demontează miturile culinare

Adevărat sau Fals în alimentație: Gheorghe Mencinicopschi demontează miturile culinare
Foto: B1 TV

Biologul Gheorghe Mencinicopschi a explicat câteva din miturile alimentare în cadrul emisiunii „B1, viața e frumoasă”, de pe B1 TV. Printre alimentele analizate se numără bineînțeles pâinea, fructele și legumele, mierea, laptele, ouăle și conservele de pește.

În ceea ce privește pâinea, specialistul a demontat mitul conform căruia pâinea îngrașă, explicând că singurul factor este cantitatea în care este consumată, adăugând că pâinea prăjită ar putea să îngrașe mai mult, din cauza schimbărilor produse în consistența ei în timpul preparării. Pâinea este greu de digerat în faza caldă, din cauza mixturii de gluten și amidon, astfel că pâinea trebuie lăsată câteva ore să se răcească înaitne de a fi consumată.

În aceeași categorie intră covrigii calzi și pufuleții, care sunt bogați în glucide expandate, care pot îngrășa.

Persoanele care urmează sau intenționează să țină o cură de slăbire sunt ajutate de un pahar de apă caldă, cu o temperatură între 10 și 30 de grade, atât dimineața cât și seara, înainte de culcare. Totodată, băutul de apă în timpul mesei este greșit deoarece influențează digestia iar enzimele nu mai au aceeași capacitate de acțiune. Conform biologului, apa trebuie băută cu o jumătate de oră înainte sau după masă, cu înghițituri mici sau mestecată, întrucât saliva îi crește capacitatea de hidratare.

Fructele trebuie consumate înainte sau între mese, și întotdeauna în stare integrală, cu tot cu coajă, întrucât aceasta conține o mare bogăție de vitamine. Sucurile de fructe pot îngrășa pentru că fibrele alimentare din coajă sunt îndepărtate și rămân doar zaharurile.

În aceeași situație de află și ciupercile, care nu trebuie curățate de coajă și care crude aduc un aport de vitamine considerabil.

Insomniacii pot fi ajutați de un pahar de lapte înainte de culcare, care produce un somn mai profund și mai odihnitor.

Mencinicopschi a vorbit și despre fierberea ouălor, care devin indigeste atunci când sunt fierte tari. Acesta recomandă omleta spartă imediat și tratarea la temperaturi înalte a ouălor de gâscă și rață, care perzint un risc mare de contaminare cu salmonella.

În ceea ce privește conservele de pește, specialistul le-a catalogat ca fiind sănătoase numai în cazul în care produsul este integral și nu feliat, iar oasele peștilor nu sunt înlăturate, întrucât ele reprezintă un aport benefic de calciu și fosfor benefic pentru organism.

Adevărat sau Fals în alimentație cu Gheorghe Mencinicopschi

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_9801').select();" id="embed_text_9801" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`