Adrian Mihălțianu: O explozie de xenofobie vest-europeană care ne va returna din românii care au emigrat în Vest va pune România pe butuci pentru că țara nu e pregătită să-i primească înapoi

Adrian Mihălțianu: O explozie de xenofobie vest-europeană care ne va returna din românii care au emigrat în Vest va pune România pe butuci pentru că țara nu e pregătită să-i primească înapoi
Foto: suggestkeyword.com

Criza imigranților este subiectul principal de dezbatere pentru că aceasta pune sub semnul îndoielii valorile pe care s-a clădit Europa, valori care nu înseamnă nimic în România, dar care contează foarte mult în Vest. Totuși, ”acest colaps al sufletului Uniunii ar trebui să ne intereseze, şi încă foarte mult”, scrie Adrian Mihălțianu într-un editorial pentru Gândul.

Românii trebuie să fie interesați pentru că țara în care ei trăiesc nu va fi scutită de valul de extremism ce începe deja să lovească Europa. Jurnalistul consideră că singurul care pare că vrea să ocupe acest culoar este fostul președinte Traian Băsescu. Totuși, capitalul politic de care se bucură nu este atât de mare pe cât își închipuie el, iar alții nu au apucat pe acestă cale.

”Dar totul e o chestiune de timp. România fierbe, iar imigranţii (care nici măcar nu vor să vină aici) sunt doar cea mai mică dintre probleme pentru ţara noastră. O explozie de xenofobie vest-europeană care ne va returna chiar şi o treime din cele trei milioane de români care au emigrat în Vest va pune România pe butuci – pentru că nimănui nu i-a păsat de ei până acum, iar România e nepregătită să-i primească înapoi (ba încă voia să le interzică dreptul la vot). Acum înţelegem de ce ar trebui să ne pese foarte mult de valorile alea europene care dispar acum?”, scrie Adrian Mihălțianu în editorial.

Acesta a mai este de părere că dacă românii vor lua exemplul ungurilor și a altora din Europa care votează extremiști, nu vor mai avea nicio șansă. ”Va fi ultima expresie unei miopii politice care pare că a lovit întreaga Europă, spre propria-i pierzare”.