Adriana Săftoiu îi dă dreptate Tatianei Niculescu-Bran: "Interiorul Cotrocenilor arată a sediu de gospodărie comunală.Tapițeria e uzată, decolorată, cu un fir auriu, smuls sau rupt pe alocuri"

Adriana Săftoiu îi dă dreptate Tatianei Niculescu-Bran: "Interiorul Cotrocenilor arată a sediu de gospodărie comunală.Tapițeria e uzată, decolorată, cu un fir auriu, smuls sau rupt pe alocuri"

Jurnalistul Cătălin Striblea scrie pe blogul său despre un pasaj din cartea Adrianei Săftoiu, „Cronică de Cotroceni”, în care aceasta îi dă dreptate fostului purtător de cuvânt al lui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu-Bran, care a atras critici după ce s-a declarat nemulțumită de modul în care arată Palatul Cotroceni.

” Așadar, ce spune Adriana Săftoiu aflată în primele zile la Cotroceni? 8 ianuarie 2005.
Interiorul Cotrocenilor arată a sediu de gospodărie comunală. Personalul, în general, lucrează în birouri cu pereți pătați, scrijeliți până la glet, cu mobilier metalic. La ferestre-draperii prăfuite, din materiale opace, care mi-amintesc de romanele triste rusești. Tapițeria e uzată, decolorată, cu un fir auriu, smuls sau rupt pe alocuri. În sala de presă sunt patru calculatoare, fără conexiune la internet. Ziariștii îmi recalmă că nici măcar Windows 200 nu este instalat. Monitoarele sunt așezate pe niște mese uzate, care par de dinainte de revoluție.

Ce zice Tatiana Niculescu-Bran 10 ani mai târziu?

”Multe birouri mai păstrează încă mobilierul vetust din vremea comunismului, covoare înflorate pe fond roşu închis, perdele grena, canapele cu perne de catifea de un gust îndoielnic şi, peste toate, mirosul îmbâcsit al hotelurilor comuniste. Te aştepţi ca, dând la o parte colţul unei cortine care acoperă o uşă, să găseşti, expus la loc de cinste, vreun portret al lui Nicolae Ceauşescu. Pe holuri, doamne în halate au aerul că trebăluiesc de zor. Nişte oameni copleşiţi de respect deschid şi închid uşi. Unde sunt portari ceremonioşi, te-ai aştepta să fie şi pitari, paharnici, medelniceri, stolnici ori cluceri. (…)”, arată cele două

Jurnalistul susține că diferența dintre cele două  e că cea din urmă a făcut public aceste observații, Adriana Săftoiu intuind reacțiile societății românești. Dovadă stau chiar reacțiile apărute după ce purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis a postat un mesaj pe Facebook în care s-a plâns de condițiile de la Palatul Cotroceni.

„Sentimentul uman este însă același și este prezent acolo. Și nu înțeleg de ce ne este atât de greu să-l acceptăm dacă este transmis direct în spațiul public. Și ne concentrăm asupra transmițătorului și nu asupra conținutului. Nu am vorbit cu Adriana Săftoiu despre carte sau despre acest fragment, dar vreau să trăiesc cu impresia că acea corectitudine și franchețe care au caracterizat-o mereu au determinat-o să-l adauge la text după spusele Tatianei Niculescu. Dacă nu, cu atât mai bine”, scrie Striblea.
 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe