Comediantul Vladimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei: A obținut 73% din voturi în turul doi împotriva lui Petro Poroșenko

Comediantul Vladimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei: A obținut 73% din voturi în turul doi împotriva lui Petro Poroșenko
Foto: Hepta

Vladimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei după ce a obținut 73% dintre voturile ucrainienilor, conform primului exit-poll de după turul doi al alegerilor prezidențiale. În ciuda faptului că nu are nicio experiență politică, comediantul l-a învins de o manieră covârșitoare pe președintele în funcție Petro Poroșenko.

La mijloc este conducerea unei ţări aflate în centrul conflictului dintre Occident şi Rusia după protestele de stradă numite Euromaidanul care a mutat ţara de sub influenţa Moscovei într-o direcţie pro-europeană, lucru care a dus totuşi la anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea şi la agresiunea din est din zona Doneţk şi Lugansk.

Sătui de actuala clasa politică şi de neajunsurile vieţii de zi cu zi, ucrainieniii au ales un comedian fără experienţă politică dar cu un mesaj populist anti-sistem să îi conducă pentru următorii 5 ani.

Atât Zelenski, cât şi Poroşenko, au schimbat insulte şi acuzaţii în cadrul ultimei dezbateri electorale, dar au promis să păstreze direcţia pro-Vest a ţării, scrie Reuters.

Cu toate acestea, victoria lui Zelenski marchează o schimbare dramatică într-o ţară în care au fost aleşi mereu oameni cu experienţă politică bogată, între care şi trei politicieni care înainte au deţinut funcţia de prim-ministru.

Zelenski a promis să lupte împotriva corupţiei, un mesaj care a prins bine în rândul electoratului care s-a săturat de politicile de zi cu zi într-una din ţările cele mai sărace din Europa la 30 de ani de la obţinerea independenţei din Uniunea Sovietică.

Zelenski vine şi pe fondul populismului care a dus la Brexit, la alegerea lui Donald Trump în Statele Unite, sau la venirea la putere a Mişcării 5 Stele în Italia.

Poroşenko a încercat în mandatul său să apropie ţara de NATO şi Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, să întârească armata pentru a face faţă separatiştilor pro-ruşi din est, dar frustrările populaţiei privind condiţiile de viaţă şi corupţia endemică a deschis uşa pentru un candidat anti-sistem precum Zelensky.

Doar 9% dintre ucrainieni au încredere în Guvernul lor, cea mai scăzută rata din întreaga lume.

Cu toate că este o prezenţă nouă în politică, Zelenski este văzut drept omul scos în faţă de oligarhul ucrainian Ihor Kolomoisky. Acesta este cercetat de către FBI pentru comiterea mai multor infracțiuni financiare, fiind un afacerist extrem de controversat, fiind chiar bănuit că ar fi comandat și mai multe asasinate, și un oponent acerb al președintelui în funcție, Petro Poroșenko.

Reputația lui Kolomoisky este una complicată. După Euromaidan, acesta a devenit guvernator al unei provincii estice de la granița cu teritoriile preluate de separatiștii pro-ruși. Cu această ocazie, el a finanțat trupe care să se opună separatiștilorși chiar a promis recompense de 10.000 de dolari pentru capturarea acestora.

Ulterior, avea să intre într-un conflict deschis cu președintele Petro Poroșenko, unul din motive fiind și decizia din 2016 a Băncii Naționale a Ucrainei de a naționala PrivatBank, deținută de Kolomoisky, pentru că această unitate era în lipsă de bani după ce a făcut împrumuturi de miliarde de dolari către apropiații oligarhului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)