Alertă europeană. InfoCons: 114 tipuri de măști neconforme, aflate în piață – ‘Fiecare dintre noi trebuie să fim mai vigilenți când cumpăram produse care ar trebui să ne protejeze!’

Alertă europeană. InfoCons: 114 tipuri de măști neconforme, aflate în piață - 'Fiecare dintre noi trebuie să fim mai vigilenți când cumpăram produse care ar trebui să ne protejeze!'
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Măști periculoase pentru sănătate au ajuns pe piață. Semnalul de alarmă a fost tras de autoritățile europene. Procentajul demăști neconformeeste uriaș. Astfel, InfoCons revine, vineri, cu o nouă alertă emisă prin Sistemul de alertă rapidă european, în care se arată că numericul măștilor de protecție neconforme ajunge la 114.

Coronavirus. 114 tipuri de măști neconforme

Purtarea măștii care acoperă nasul și guraeste obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. În unele localități cu incidență mare,măștile sunt obligatorii chiar și în spațiile deschise.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate în baza Legii nr. 55/2020, art.65, lit.H, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

16 alerte au fost emise prin Sistemul de alertă rapidă european, astfel încât numărul atenționărilor de măști de protecție neconforme a ajuns la 114, anunță organizațiaInfoCons.

Prima alertă a fost transmisă în data de28 Aprilie 2020 pentru4 tipuri de măști, cea de-a doua alertă a fost transmisă în data de9 Mai 2020 pentru alte 7 noi tipuri de măști, iar cea de-a treia alerta în data de22 Mai 2020 pentru alte 6 noi tipuri de masti.

Ulterior, cea de-a patra alerta a fost emisă în data de29 Mai 2020 pentru alte 15 tipuri de măști.

În data de 5 iunie 2020, pentru alte 7 tipuri de măști, a fost transmisă cea de-a cincea alertă. La data de 19 iunie 2020, pentru alte două tipuri de măști a fost transmisă a șasea alertă.

Cea de-a șaptea alertă a fost emisă la data de 26 iunie 2020, pentru 12 tipuri de măști. A opta alertă a apărut la data de 3 iulie 2020, iar după șapte zile a fost emisă cea de-a noua, care a vizat18 tipuri de măști neconforme.

A zecea alertă a fost emisă în data de 17 iulie 2020, pentru 7 tipuri de măști neconforme.

Cea de-a unsprezecea alertă a fost anunțată în data de 24 iulie 2020.

A 12-a alertă a fost emisă în data de31 Iulie 2020 pentru 9 tipuri de măști neconforme, iar ce-a de-a 13-a alertă emisă în data de07 August 2019 a fost dată pentru 5 tipuri de măști neconforme.

În 14 August 2020 si 21 August 2020 au fost emise alerte pentru un singur tip mască neconformă,.

A 16-a alertă a fost dată vineri, 11 septembrie, pentru înca 6 tipuri de măști neconforme.

„Trecem printr-o perioada in care trebuie sa avem mereu la noi masca. Trebuie insa sa fim atenti la ce tip de masti cumparam. Virusul este printre noi si nu alege, asa ca noi trebuie sa alegem masti care sa ne protejeze. Sanatatea noastra este cea mai importanta si trebuie sa acordam atentie mastilor.

Fiecare dintre noi trebuie sa fim mai vigilenti cand cumparam produse care ar trebui sa ne protejeze! Citirea etichetei si bonul fiscal sunt masurile care ne pot proteja pe noi, pe copiii nostri si pe parintii nostri de probleme care pot fii chiar grave, iar unde sesizam o problema sau ceva suspicios, nu uitati ca puteti apela 021-9551 numarul unic de Protectia Consumatorilor sau fiti alaturi de noi, de InfoCons! Citeste eticheta cu o9atitudine!!!”, spuneSorin Mierlea, președinte InfoCons.

Care sunt ultimele tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană

1. Produs:Mască de filtru de particule

Marcă:JINLILAISI / Medical mask

Țara de origine:Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de:Luxemburg

Tip de alertă:Grav

‘Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤82,5%).În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.’

tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană

2. Marcă:AH CHANGLI / KN95 Protective Mask

Țara de origine:Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de:Luxemburg

Tip de alertă:Grav

‘Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată este ≤88,8%).În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.’

tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană

3. Marcă:KGT / TK 95 Atemschutzmaske

Țara de origine:Turcia

Alertă transmisă de:Germania

Tip de alertă:Grav

‘Retenția de particule/filtrul materialului este insuficientă (valoarea măsurată ≤35%), iar masca nu se adaptează corespunzător la față.În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare./acest produs nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție și standardul european relevant EN 149’.

tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană

4. Marcă:STEELPRO SAFETY / STEELPRO SAFETY

Țara de origine:Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de:Luxemburg

Tip de alertă:Altele

‘Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism competent.În consecință, produsul ar putea să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.’

tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană

5. Marcă:Necunoscut / KN95 Respirator/FFP2

Țara de origine:Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de:Letonia

Tip de alertă:Altele

‘Produsul promovează un potențial de protecție împotriva particulelor (virale), dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism (european) relevant.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele în materie de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.’

tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană

6. Marcă:Nan’an panda legend daily necessities Technology Co., Ltd / Disposable protective mask FFP2

Țara de origine:Republica Populară Chineză

Alertă transmisă de:Luxemburg

Tip de alertă:Altele

‘Produsul poartă marcajul CE și face reclamă unui potențial de protecție împotriva particulelor și microorganismelor, dar capacitatea sa de filtrare nu a fost certificată de un organism competent.Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerințele de sănătate și siguranță și, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri de protecție suplimentare./Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție.’

tipuri de măști neconforme descoperitepe piața europeană