Alexandru Cumpănașu, în centrul unui nou scandal. Mesajele controversate prin care îndeamnă sute de mii de elevi din România la violență și nesupunere

Alexandru Cumpănașu, în centrul unui nou scandal. Mesajele controversate prin care îndeamnă sute de mii de elevi din România la violență și nesupunere

Alexandru Cumpănașu, devenit deja un personaj controversat în spațiul public din cauza finanțărilor dubioase obținute în trecut de la stat prin ONG-ul pe care îl controlează, a provocat un imens scandal. În centrul atenției este activitatea sa în mediul online și mesajele prin care încurajează sute de mii de elevi din România la violență și la nesupunere în raport cu profesorii.

Cum a ajuns Alexandru Cumpănașu să ofere consilierilor elevilor din România nemulțumiți de sistemul de educație

Dându-se drept „profu.online”, Alexandru Cumpănașu a publicat deja sute de filmări pe TikTok în care încurajează violent ura copiilor față de școală și față de profesori. Contul său a ajuns să fie urmărit de peste 500.000 de copii din țară, practic unul din patru sau din cinci elevi din România a devenit peste noapte fan Cumpănașu, un fenomen care spune multe despre dezastrul în care a ajuns sistemul de învățământ.

Contul de TikTok al lui Alexandru Cumpănașu, președinte al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) și fost candidat la președinția României, are peste 500.000 de urmăritori, majoritatea copii și adolescenți.

Cumpănașu face zilnic zeci de postări în care le răspunde elevilor la întrebările și nemulțumirile acestora legate de școală. În intervențiile sale scurte, Alexandru Cumpănași promovează teorii ale conspirației, precum cea potrivit căreia organizațiile internaționale au interzis telefonul pentru școala online, fake news-uri care primesc ste de mii de aprecieri. În alte postări, fete de școală generală sau de liceu dansează lasciv sub privirile lui Cumpănașu.

Din cine este format publicul lui Alexandru Cumpănașu

Acesta se declară susținătorul elevilor nemulțumiți de școală, de teme și de profesori. În acest sens le promite elevilor că va declanșa acțiuni în instanța împotriva cadrelor didactice pentru presupuse abuzuri ori ilegalități.

Nu lipsesc nici discuțiile cu tentă sexuală pe care Alexandru Cumpănașu le are cu minorele. Într-un dialog cu o eleva de 16 ani, Cumpănașu a fost întrebat dacă folosește un produs, denumit Titan Gel. Conversația este halucinantă: „Va intreba cineva daca va dati cu Titan Gel”, l-a intrebat pe Cumpanasu o minora de 16 ani. „Nu, nu ma dau cu Titan Gel ca m-a facut mama suficient de bine. Ar trebui sa-mi fie rusine sau sa fiu mandru de chestia asta, ca nu mi-e clar, voi sunteti fete si trebuie sa ne spuneti”, a raspuns Cumpanasu. „Trebuie sa fiti mandru”, i-a spus eleva. „A intrebat cineva cine va tunde, aveti un par frumos”, a continuat eleva.

Una dintre temele virulent atacate de Alexandru Cumpănașu vizează școala online, în contextul uneia dintre cele mai grave crize cu care se confruntă România: pandemia de COVID-19: . „Cum să faci, mă, clasa a doua online? Cum să pui un copil de 8 ani în fața unui nenorocit de telefon?”, își întreabă retoric urmăritorii.

În multe dintre postări sunt implicați elevii care îi trimit diverse întrebări și videouri. „Mi-ar plăcea dacă dumneavoastră ați fi tatăl meu pentru că dacă doamna mea ar spune «deschide camera» aș fi protejată”, îi scrie o elevă. „Ești o drăguță, dar să știi că legea trebuie să te apere și voi trebuie să vă apărați singuri! Voi face și eu tot ce pot. Să nu uitați: aveți dreptul la imagine și la intimitate”, îi răspunde Alexandru Cumpănașu.

Președintele CNMR spune că de altfel a colaborat bine cu actualul ministru al Educației, când acesta era deputat. Atunci i-a transmis rugămintea părinților de a pune pe ordinea de zi legea cu privire la alergiile la ambrozie. „În România sunt 300.000 de copii alergici la ambrozie. Era o lege privind copiii care au diverse alergii, iar această lege era la comisia de învățământ de la Cameră de foarte mult timp. (…) Iar domnul ministru Câmpeanu, cu tot respectul pentru domnia sa, chiar a făcut lucrul ăsta. Legea se află acum la plen. Iată că e un rezultat pe care l-am obținut”, a mai spus Cumpănașu.

Finanțări controversate de sute de mii de euro primite de la stat

Alexandru Cumpănaşu, fost candidat la alegerile prezidențiale, a fost pus sub acuzare de DNA în 2019 pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA, transmiteG4Mediacitând surse apropiate parchetului anticorupție.

Alexandru Cumpănaşu ar fi minţitcă are studii superioare atunci când a aplicat pentru postul de expert în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului pentru creșterea calității serviciilor publice și sprijinirea dezvoltării la nivel local” (SIPOCA 9), implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Direcția pentru Descentralizarea Administrației Publice, în parteneriat cu SNSPA.

Îndeclarația de averepublicată cu ocazia candidaturii la prezidențiale, Alexandru Cumpănașu a declarat că a primit un salariu peste 5.500 lei pe lună de la SNSPA în 2018 și alți 4.900 lei pe lună de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI), deși nu are studii superioare.

Anul trecut, Cumpănașu a încasat și peste 580.000 de lei, iar soția lui, peste 310.000 de lei, drepturi de autor din proiectele ONG-ului său, Asociația pentru Implementarea Democrației.

Alexandru Cumpănaşu a câştigat zeci de milioane de lei din proiecte cu fonduri europenederulate de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, ONG-ul fondat și condus de el, mai scrie G4Media. Parteneri i-au fost mari instituții academice și Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Academia de Poliție, Autoritatea pentru Cercetare, primării de sector. Odată ce proiectele au început să fie implementate, Cumpănașu și soția lui au ajuns să fie plătiți în calitate de experți.

Alexandru Cumpănașu a devenit clientul VIP al Ministerului Dezvoltarii pe vremea când Liviu Dragnea conducea această instituție. Rise Projecta publicat un material în care arată conexiunile lui Cumpănaşu cu decidenţii politici ai ultimilor ani şi de pe urma cărora a ajuns să deţină o avere impresionantă.

În 2015, Alexandru Cumpănașu a devenit beneficiarul unui acord-cadru de exclusivitate cu Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Liviu Dragnea. Un ONG fondat și condus de actualul candidat la funcția supremă în stat a devenit partenerul oficial al ministerului pentru proiectele pe fonduri europene. Și nu orice fel de proiecte, ci acelea legate de strategia anticorupție. În 2017, în baza înțelegerii din 2015, s-a materializat primul contract. Valoare totală: 2,6 milioane de euro. Partea alocată Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) – organizația lui Cumpănașu: 1 milion de euro.

Până la acordul-cadru din 2015, Cumpănașu și-a primit partea în alte patru contracte cu același minister. Potrivit datelor oficiale furnizate de minister, între 2012 și 2015 a fost partener cu Dezvoltarea în proiecte cu o valoare totală de aproximativ 8,3 milioane de euro.

Suma totală alocată de Ministerul Dezvoltării pentru lupta anticorupție a ajuns la 11 milioane de euro.