Alexandru Rafila: Asistentele nu se vor mai putea angaja în spitale dacă nu au examen de bacalaureat

Alexandru Rafila: Asistentele nu se vor mai putea angaja în spitale dacă nu au examen de bacalaureat
Sursa: Freepik

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că ar fi normal ca toți asistenții din unitățile medicale să aibă examen de bacalaureat. Acesta a anunțat că va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației despre înscrierea la postlicealele sanitare.

Ministrul Alexandru Rafila este deranjat că mulți dintre asistenții care au ajutat în pandemie nu au reușit să treacă examenul în ceea ce privește obținerea postului din punct de vedere legal.

Asistentele nu se vor mai putea angaja în spitale fără bac

Ministrul Sănătății a declarat că ”Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. În mod evident cred că trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca și cea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat”.

„Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca și profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a mai adăugat Ministrul Sănătății.

Medicii  spun că asistentele care nu au trecut examenul au făcut-o pentru că nu știu lucruri elementare, în condițiile în care multe intră la postliceale sanitare fără examen de bacalaureat, conform Antena 3.ro.

Cum obții diploma de asistent medical în România

Persoanele care doresc să obțină o diplomă de asistent medical în România au în acest moment două opțiuni:

  •  să urmeze o școală postliceală sanitară – înscrierea se poate face fără promovarea examenului de bacalaureat.
  •  să urmeze o facultate pentru asistenți medicali și moașe – înscrierea se face numai după promovarea examenului de bacalaureat.

Un proiect de lege inițiat de deputatul USR Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților prevede ca înscrierea la școlile postliceale sanitare pentru asistenți medicali ar urma să fie posibilă doar după promovarea examenului de bacalaureat.

În prezent, înscrierea la o școală postliceală sanitară este permisă tuturor absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, conform Hotnews.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe