Alexandru Rafila: ”Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu siguranţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România”

Alexandru Rafila: ''Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu siguranţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România''
Foto: Inquam Photos / George Călin

Reprezentantul României la OMS,Alexandru Rafila, a declarat, la Antena 3, că România este aproape de a atingelimita locurilor din spitale și cele de pe secțiile de Terapie IntensivăATI.

Acesta a văzut și cazul luiAdrian Boica, cel care cerea ajutor pentru găsirea unui loc la Terapie Intensivă pentru fratele său, depistatcu COVID-19.

„Situaţia este foarte preocupantă. Există la nivelul departamentului pentru Situaţii de Urgenţă un Centru de Coordonare care deţine situaţia locurilor ATI şi care poate face şi transferul pacienţilor dintr-un judeţ în altul.

Trebuie să fim, însă, conştienţi că există două limite: o limită legată de numărul de paturi, o limită oarecum variabilă, pentru că se pot instala paturi noi, şi maii există o limită legatăde personalul medical, care limitează extinderea numărului de paturi. În plus, medicii trebuie să se mai şi odihneaască, epuizarea personalului medical după aceste luni este evidentă,lucrul acesta nu poate dura la nesfârşit.

Mie îmi pare bine că sunt declaraţii optimiste, dar ele trebuie susţinute de ceea ce se întâmplă în realitate.”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Cum se procedează atunci când un pacient nu mai are loc la ATI

”Este notificat Centru de Coordonare şi pacientuleste mutat în alt judeţ,sau în acelaşi judeţ dar acest lucru este complicat din punct de vedere logistic, pentru că un pacient care are nevoie de internare la ATI are, de asemenea, nevoie de condiţii speciale de transport. Sunt limitativeaceste situaţii.Atingerea limitei de spitalizare, în general,şi a celei de internare la ATI este destul de apropiată. Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu siguranţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România.

Singura soluţie este să extinzi cât se poate capacitatea de furnizare de oxigenul şi să aduci medici din alte specialităţi, care ar fi trebuit, în perioada scursă din vară, să fie instruiţi şi să constituie un fel de eşalon de rezervă. Este un program european de instruire în regim de urgenţăcare se derulează în prezent, nu s-a făcut până acum”, a mai ad[ugat acesta.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate3.240 de cazuri noi de infectare cucoronavirus. Numărul total a ajuns la306.991 de cazuri cu Covid-19, pe teritoriul României, de la debutul pandemiei. De asemenea,1.076 de oamenise află în secțiile de terapie.