Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)

Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a dat asigurări duminică, din nou, că accesul în biserici nu va fi condiționat de prezentarea certificatului verde COVID.

Duminică, la Palatul Victoria a avut loc o ședință pentru stabilirea de noi măsuri în contextul pandemiei, asta după ce în România au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu Omicron, noua variantă de coronavirus.

Rafila a susținut că în cadrul acestei ședințe nici măcar nu a fost discutată posibilitatea de a fi cerul certificatul COVID pentru participarea la slujbe sau procesiuni religioase.

Alexandru Rafila insistă că nu va fi impus certificatul COVID pentru intrarea în biserici

„Am primit o întrebare legată de faptul că se discută despre introducerea certificatului verde la slujbele sau la procesiunile religioase. Nu numai că nu s-a discutat, dar am declarat public că nu se pune această problemă a utilizării certificatului la slujbe.

Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor ce ţin de distanţare, de purtarea corectă a măştii”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, după ședința de la Guvern.

Noile măsuri decise după identificarea primelor cazuri de infectare cu Omicron

La finalul ședinței de la Palatul Victoria, Alexandru Rafila și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, au anunțat noile măsuri menite să limiteze răspândirea coronavirusului.

Câteva dintre măsurile anti-COVID dispuse de autorități:

  • Românii și alți cetățeni UE care vin din țările terțe vor prezenta test RT PCR, obținut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei
  • Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină zece zile
  • Cei care vin din alte țări UE, vor continua să prezinte certificatul verde, care să ateste respectiv vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT PCR, obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.
  • Persoanele nevaccinate și netrecute prin boală în ultimele șase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roșie urmează a fi carantinate zece zile.
  • Persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni și care nu prezintă test RT PCR realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei vor fi carantinate pentru 14 zile.

De asemenea, Raed Arafat a anunțat că, din 20 decembrie, România va introduce formularul de localizare a pasagerului.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri
21:46 - Administraţia Prezidenţială: Klaus Iohannis își menține poziția privind combaterea plagiatului și consideră corectă decizia lui Nicolae Ciucă de a cere analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp