Alexandru Rafila: „Pastilele de iod nu trebuie administrate în mod preventiv, pentru că pot afecta glanda tiroidă”

Alexandru Rafila: Pastilele de iod nu trebuie administrate în mod preventiv, pentru că pot afecta glanda tiroidă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pastilele de iod nu trebuie administrate în mod preventiv, pentru că pot afecta glanda tiroidă, avertizează ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv”, a precizat Alexandru Rafila la Prima TV.

Pastilele sunt indicate persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă.

O persoană ce consumă preventiv pastile de iod, se poate confrunta cu tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând.

“Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”, a spus ministrul Sănătății.

Cât despre valabilitatea pastilelor de iod, Alexandru Rafila a spus: ”De obicei valabilitate este de trei ani. Pastilele trebuie păstrate la întuneric, în spaţii uscate, la temperatura mediului ambiant”.

Urmăriți B1TV.ro și pe