Alexandru Rafila: România va primi vaccinul și organizarea pentru administrare nu știu dacă va fi gata

Alexandru Rafila: România va primi vaccinul și organizarea pentru administrare nu știu dacă va fi gata
Foto: 360medical.ro

Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS a vorbit marți seară despre cum gtrebuie să se prgătească autoritățile din România, înainte de a primi dozele de vaccin anti-COVID, care au fost negociate pentru țara noastră deComisia Europeana.

Medicul a afirmat că, chiar de mâine, autoritățile ar trebui să întocmească un plan privindmodul de organizare, transportul, depozitarea și administrarea serurilor, care necesită condiții de păstrare extrem de stricte.

„Dacătotvremsăarătămcăsuntem silitoriînafurnizapopulațieidinRomâniavaccinulnecesar, ar trebui demâinesăne preocupe modul deorganizare, delogistică, centrele de vaccinare,cinesăadministreze vaccinul.Săsefacăcartografia tuturor grupurilor vulnerabile astfelîncâtsăpoatăfivaccinate.Săvaspun din cecauza. Vaccinurile noi,revoluționarepebazade ARN trebuie nu transportate congelate,cicongelatelaminus 70-80 de gradeșinuexistănicioțară,inclusivînRomânia, cu o capacitate de stocare la o astfel detemperatura. Ele vor fi livrateînrecipientcareconțîngheațăcarbonicașicare trebuiesăajungădirect in centrele de vaccinare unde potsărămânărefrigeratetimpdecâtevazile”, a declarat Rafila la Digi24.

Nu știu dacă România va fi pregătităpentru administrarea atunci când va primi vaccinul anti-COVID-19

În România trebuie să înceapă cât mai urgent pregătirile pentru administrarea dozelor de vaccin anti-COVID, nu să aștepte să ajungă în țară și apoi să nu aibă condiții de păstrare și administrare.

„Eusuntfoarteîngrijorat,văzândașacum nemișcămînzonaorganizatorică,căvaexistăacest vaccin disponibil,ComisiaEuropeanăși-afăcuttreaba,Româniavaputeaprimi vaccinulșiorganizareapentru administrarea vaccinului nuștiudacăvafigata. Credcălucrulacestatrebuie de acumînceput,încâtîneventualitateaîncareacest vaccin va fi disponibilsăpoatăfi administratîntr-untimpcâtmaiscurt unuinumărmarede persoane”, a completat Rafila.

O campanie de vaccinare necesită colaborarea mai multor instituții

Campania de vaccinare ar fi un succes dacă mai multe instituții ale statului ar colabora.

„Ar trebui foarte rapidsăîncepemsăorganizămo campanie de vaccinare, cu responsabili, cu centre de vaccinare, culocațiide depozitareintermediară,dacăeste cazul, dar lucrurilesuntfoarte complexeșicredcănecesităcolaborareamaimultorinstituții, nu doar a MinisteruluiSănătății. Sigur ar trebuisăfie,bineînțeles, MinisterulSănătățiiagrenat, darprobabilcăun ajutordinparteaMinisteruluiApărăriiNaționalevafiesențialpentrureușităunei astfel de campanii”, a explicat specialistul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`