Alexandru Rafila: Școala trebuie să înceapă. Știm de această problemă de cel puțin trei luni, nu cred că a fost o surpriză pentru nimeni. A fost destul timp să organizăm activitatea

Alexandru Rafila: Școala trebuie să înceapă. Știm de această problemă de cel puțin trei luni, nu cred că a fost o surpriză pentru nimeni. A fost destul timp să organizăm activitatea
Foto: 360medical.ro

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, luni, că școala trebuie să înceapă, mai ales că autoritățile au avut suficient timp la dispoziție să se pregătească. Acesta a explicat de ce decizia privind modul în care se reia activitatea în clase trebuie stabilită la nivel de unitate de învățământ, nu la nivel de localitate.

Alexandru Rafila insistă: Școala trebuie să înceapă

„Cred că școala trebuie să înceapă. Noi știm de această problemă de cel puțin trei luni. Cred că a fost destul timp să organizăm activitatea. Nu știu dacă suntem pregătiți, dar bănuiesc că timp de trei luni s-au făcut eforturi de către Ministerul Sănătății să coordoneze toată activitatea asta de pregătire a școlilor. Nu cred că a fost o surpriză pentru nimeni.

Eu știu școli care s-au pregătit, care au făcut eforturi deosebite, iar administratorii lor și autoritățile locale au organizat bine activitatea. Altele poate mai puțin bine. Școala trebuie să înceapă”, a declarat Alexandru Rafila, pentru TVR 1.

Rafila explică de ce fiecare școală trebuie să decidă pentru ea cum își reia activitatea

Profesorul a explicat apoi că este indicat ca fiecare școală în parte să stabilească pentru ea cum își reia activitatea. Asta indiferent de scenariul verde, galben sau roșu în care a fost plasată localitatea de care aparține.

„Cele trei scenarii trebuie analizate pentru fiecare școală. Și OMS recomandă o analiză pentru fiecare școală. În primul rând, e indicatorul epidemiologic legat de numărul de cazuri din ultimele 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori. El poate fi interpretat diferit. Una e în București și alta e într-o localiate cu 5.000 de locuitori. Aceasta din urmă, dacă are 15 cazuri de infecție, înseamnă că depășește numărul de trei cazuri incidență cumulată în 14 zile.

Al doilea element ține de numărul de elevi din clasă. În Bucuresti sunt clase și de 36 de elevi la care scenariul galben e perfect aplicabil: jumătate vin la școală, cealaltă jumătate lucrează online de acasă. În mediul rural sunt clase mici: o clasă cu 12 elevi poate asigura distanțarea.

Deci aceste lucruri trebuie analizate la nivelul fiecărei școli și fiecărei localități, indiferent de harta verde, roșie sau galbenă”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Scenariile de începere a anului școlar:

  • Scenariul verde: Toți elevii vor veni în clase
  • Scenariul galben: Vor reveni fizic la ore toți preșcolarii, elevii claselor primare și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În schimb, elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vor fi împărțiți: jumătate vor veni la școală, jumătate vor sta acasă și vor asista la lecții online. La una – două săptămâni, se va face rotația între cele două categorii.
  • Scenariul roșu: Toți elevii vor rămâne acasă. Lecțiile se vor preda online
Ultima oră
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)
12:40 - DSP: În București, incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,95 la mia de locuitori
12:39 - Ludovic Orban reclamă o „lovitură de partid”: Florin Cîțu nu înțelege că fie nu va mai fi prim-ministru, fie va rămâne numai din mila PSD. A devenit persona non grata pentru un număr uriaș de cetățeni (VIDEO)
12:33 - IGPR: Polițiștii au peste 3.100 de dispozitive pentru verificarea certificatelor COVID. Alte 8.000 urmează să sosească
12:29 - Florin Cîțu: Dacă cei de la CCR ne dau dreptate, atunci președinții celor două Camere trebuie să plece acasă (VIDEO)
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nelimitată (VIDEO)
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani