Alexandru Rafila comandă de două ori mai puțin vaccin antigripal decât în 2020, deși susține că vom avea un sezon gripal „mai serios” (VIDEO)

Alexandru Rafila comandă de două ori mai puțin vaccin antigripal decât în 2020, deși susține că vom avea un sezon gripal „mai serios” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că sezonul gripal anul acesta ar putea fi mai serios. 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal vor fi comandate, acestea urmând a fi puse la dispoziție de la începutul lui octombrie.

Totuși, 1,5 milioane de doze de vaccin au fost în sezonul 2021-2022, când circulația gripei a fost limitată de restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus, iar imunizarea împotriva gripei s-a suprapus campaniei de vaccinare anti-COVID.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal și, potrivit datelor publicate de INSP, un număr de aproximativ 2,5 milioane de persoane au fost vaccinate, precizează G4Media.

Rafila, despre sezonul gripal de anul acesta

Ministrul a susținut că anul trecut virusul gripal a circulat mai puțin datorită măsurilor ce au fost luate pentru limitarea trransmiterii coronavirusului.

Dar „sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, dată fiind monitorizarea din emisfera sudică, unde acum e sezonul rece”, a explicat Rafila.

Ministrul a mai spus că anul acesta, în premieră, vom avea vaccinul antigripal la dispoziție încă de la sfârşitul lunii septembrie.

Întrebat câte doze vor fi comandate, acesta a răspuns: „Iniţial se face o achiziţie de 1,5 milioane de doze care, dacă va exista cerere mai mare, vor fi completate. (…) În 2021 s-au comandat 2,5 milioane şi s-au folosit 1,5 milioane”.

Urmăriți B1TV.ro și pe