Algocalminul va putea fi cumpărat din farmacii doar pe bază de reţetă, de la 1 aprilie

Algocalminul va putea fi cumpărat din farmacii doar pe bază de reţetă, de la 1 aprilie
Foto: gorjeanul.ro

De la 1 aprilie, farmaciile vor elibera algocalmin numai cu reţetă.. Este o decizie luată de Agenţia Naţională a Medicamentelor, prin care medicamentele care conţin metamizol nu mai pot fi eliberate fără reţetă.

„În baza Hotărârii Consiliului Ştiinţific (HCS) al Agenţiei Naţionale a Medicamentulelor (ANM) din 23 martie 2010, referitoare la modificarea statutului de eliberare a medicamentelor care conţin metamizol de la eliberare fără prescripţie medicală la eliberare cu prescripţie medicală care se reţine în farmacie, toate aceste medicamente vor fi eliberate în acest sistem începând cu data de 1 aprilie 2011”, a declarat, joi, pentru Mediafax vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu.

Consiliul Europei a cerut ca metamizolul, substanţă din compoziţia algocalminului, să fie eliberat doar pe bază de prescripţie medicală, din cauza efectelor adverse.

„Atragem însă atenţia încă o dată că în România nu s-au semnalat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luată de Consiliul Ştiinţific al Agenţiei fiind numai de prevenţie şi, respectiv, de micşorare a unui consum exagerat al acestui medicament (în 2009 se află pe primul loc în vânzări, în 2010 a scăzut la locul II)”, au precizat recent reprezentanţii ANM.

Acest lucru înseamnă că de la 1 aprilie, medicamentele care conţin metamizol – Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin – nu se vor mai putea procura decât cu reţetă, a precizat ofiţerul de presă al ANM, Anca Cuprariu, citată de sursă.

Cei care nu vor respecta aceste prevederi vor fi sancţionaţi potrivit legii.

Metamizolul este un analgezic puternic şi antipiretic.