Anchetă penală în cazul votului din diaspora. Tiberiu Nițu: Se verifică fapte de împiedicare a votului. Livia Stanciu: Strict pe lege, se putea da o ordonanţă de urgenţă

Anchetă penală în cazul votului din diaspora. Tiberiu Nițu: Se verifică fapte de împiedicare a votului. Livia Stanciu: Strict pe lege, se putea da o ordonanţă de urgenţă
Foto: B1 TV

Procurorul general al României a anunțat, joi, că s-a început urmărirea penală in rem pentru modul în care s-a organizat și desfășurat votul din disapora în cadrul alegerilor prezidențiale, relatează B1 TV.

Tiberiu Nițu a precizat că ancheta a fost demarată după ce s-au primit mai multe plângeri în acest sens, atât de la români din străinătate cât și de la unele instituții. Procurorul a supus că sunt vizați miniștiri în acest dosar însă a evitat să precizeze vreun nume și nu a dat detalii nici despre momentul în care ar putea apărea și primele rezultate ale anchetei.

”S-a început urmărirea penală cu privire la fapta de împiedicare a exercitării dreptului la vot. Au fost foarte multe sesizări încă din primul tur. Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor, celor care în opinia petiționarilor au avut atribuția de a organiza alegerile. Unele plângeri sunt venite din partea unor instituții, dar cele mai multe sunt venite din partea persoanelor, cele mai multe au fost trimise pa e-mail. Procurorul este cel care va aprecia dacă a fost încălcată legea sau nu”, a declarat Tiberiu Nițu.

Această anchetă a început după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar în acest moment nicio persoană nu este urmărită penal, ci s-a început urmărirea penală pentru fapte, adică pentru obstrucționarea dreptului la vot.

Anchetă penală în cazul votului din diaspora

Tot joi, preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, a declarat, legat de problemele din diaspora de la scrutinul prezidenţial, că „strict pe lege” se putea da o ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare în turul al doilea.

„Strict pe lege, sigur că se putea da o ordonanţă de urgenţă”, a spus Stanciu, înaintea şedinţei plenului Consiluului Superior al Magistraturii.

Livia Stanciu a mai spus, din postura de „cetăţean”, că se impun verificări privind problemele apărute la votul din străinătate. „Ca cetăţean, mi se pare firesc ca pe orice problematică ce are impact, sigur trebuie să se efectueze verificări, cercetări, pentru a se transmite un răspuns care să satisfacă interesul pe care poporul l-a manifestat faţă de acest subiect”, a spus ea.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record. În mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Livia Stanciu: Se putea emite ordonanță de urgență pentru votul din diaspora