Andrei Baciu, despre tulpina Delta: Nu este predominantă în Romania, dar se va intesifica si la noi

Andrei Baciu, despre tulpina Delta: Nu este predominantă în Romania, dar se va intesifica si la noi
Foto: Guvernul României / Facebook

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a declarat, luni seara, la Digi 24 că, tulpina Delta nu este dominantă în țara noastra, însă în perioada următoare se va intensifica și la noi.

„Media numărului de cazuri pozitive pe ultimele şapte zile a ajuns la 100, nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie, când era, evident, un trend descrescător. Procentul de teste pozitive din totalul de teste efectuate – ieri eram la 0,54, astăzi suntem la 0,74, probabil în următoarele zile vom ajunge la 1% din testele efectuate pozitive”, a explicat Baciu, luni seară, la Digi 24.

Întrebat dacă la final de septembrie numărul cazurilor va ajunge din nou la peste 1.000 de cazuri, Andrei Baciu a răspuns:

„Acest scenariu este dat de caracteristicile unei tulpini cu 50% mai contagioasă decât tulpina inițială, lucru care este valabil pentru tulpina delta. Până în acest moment trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea pe baza acestei predicții undeva la peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val patru, care poate să vină la sfârșitul lunii septembrie”

„Încă nu este dominantă tulpina Delta, în continuare avem celelalte tulpini care domină (…), însă vedem că sunt cel puţin 19 ţări la nivel european unde a devenit dominantă”.

„Se va intensifica şi la noi, inevitabil”, a completat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe