Andrei Baciu: Prescrierea și utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, iar acestea trebuie luate de către persoanele eligibile

Andrei Baciu: Prescrierea și utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, iar acestea trebuie luate de către persoanele eligibile
Foto: Facebook @ Andrei Baciu

Prescrierea și utilizarea medicamentelor antivirale nu substituie vaccinarea împotriva COVID-19, iar acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului, a atras atenția Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte al campaniei de vaccinare (CNCAV).

Andrei Baciu, despre antivirale: Nu substituie vaccinarea

„A fost o întreagă dezbatere și există cumva acest obicei de a ne auto-medica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim. Nu vreau să spun lucrul acesta nici într-un fel peiorativ, însă dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană fără o vizită la medic. Deci vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral. (…) Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi (…) acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile. Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a explicat vicepreședintele CNCAV, duminică seară, la Digi 24.

La nivel național au primit măcar o doză de vaccin mai bine de 7,94 milioane de persoane, iar peste 7,82 milioane dintre acestea au schema completă. Un număr de circa 2 milioane de persoane au primit chiar și doza booster, arată datele transmise duminică seară de CNCAV.

Din punct de vedere epidemiologic, România a înregistrat la bilanțul de duminică 958 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră