ANSVSA anunță că animalele de pe cele 11 nave care au fost blocate în zona Canalului Suez au ajuns la destinație

ANSVSA anunță că animalele de pe cele 11 nave care au fost blocate în zona Canalului Suez au ajuns la destinație
Foto: hepta.ro/DPA Images

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că cele 11 nave cu animale din România, oprite pe mare din cauza blocajului din Canalul Suez, au ajuns la destinație. Este vorba despre zeci de mii de ovine și bovine care au ajuns în Iordania și Arabia Saudită în intervalul 30 martie – 5 aprilie, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Animalele din România, aflate pe navele din zona Canalului Suez au ajuns la destinație. Precizările ANSVSA

”3 nave care au plecat în perioada 16-18.03.2021, din portul Constanța, având la bord un efectiv total de 24.310 ovineși 371 de bovine au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (2 nave) și Jeddah, în Arabia Saudită (1 navă), în intervalul 30 – 31 martie.

3 nave care au plecat pe data de 19.03 2021, din portul Constanța, având la bord un efectiv total de 26.627 de ovine și 472 de bovine au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (2 nave), în intervalul 31 martie – 4 aprilie.

5 nave care au plecat în perioada 23-24.03.2021, din portul Constanta, având la bord un efectiv total de 54.790 de ovine și 770 de bovine au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (4 nave), în intervalul 2 – 5 aprilie”, se arată în comunicatul citat.

Reprezentanții ANSVSA precizează că pentru monitorizarea situației animalelor de pe cele 11 ambarcațiuni, a existat o colaborare cu operatorii economici și cu organizatorii transporturilor, precum și cu Comisia Europeană și ci autoritățile din Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia și Cipru.

Câte animale și-au pierdut viața în contexul blocajului

Procentul de mortalitate în rândul animalelor de pe cele 11 nave a fost, în medie de 0,22%, se mai menționează în comunicatul ANSVSA.

”Până la această dată, celula de criză constituită de ANSVSA în urma incidentului din Canalul Suez, a centralizat informațiile primite de la comandanții a 7 nave, conform cărora procentul de mortalitate înregistrat a fost în medie de 0,22% (fiind cuprins între 0,09 – 0,35%). Pe măsură ce sosesc și restul de informații privind animalele de pe celelalte 4 nave, acestea vor fi centralizate și vor fi făcute publice”, mai precizează reprezentanții instituției.

Totodată ANSVSA anunță că au fost schimbate procedurile privind activitățile de comerț cu animale vii, în sensul în care sa luat decizia suplimentării cantităților de furaje și apă cu cel puțin 25 %.

”De asemenea, având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fără coarne și obligativitatea prezenței unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinația finală”, se mai menționează în comunicatul citat.

Nava container Ever Given, care a blocat Canalul Suez timp de câteva zile, a fost repusă pe linia de plutire, iar traficul maritim a fost reluat pe 29 martie.