EXCLUSIV // Anul 2020, șanse mari să bată recordul de temperatură. Climatolog ANM: „Continuă cursa încălzirii globale”

EXCLUSIV // Anul 2020, șanse mari să bată recordul de temperatură. Climatolog ANM: „Continuă cursa încălzirii globale
Foto: Pixabay.com

Încălzirea globală nu mai este un mit. Cifrele specialiștilor au demonstrat-o din ce în ce mai clar, de la an la an. Șansele ca trendul să se respecte și în anul 2020 sunt semnificative. Roxana Bojariu, climatolog la Administația Națională de Meteorologie (ANM), a confirmat acest aspect în exclusivitate pentru B1.ro.

Anul 2020 se anunță extrem de cald șiar putea bate toate recordurile. Roxana Bojariu a oferit precizări punctuale în acest sens.

„Se poate face o estimare la nivel global, în sensul că și înanul 2020 va fi probabil un an record. Continuă această cursă a încălzirii globale. Există deja estimări că vom avea la sfârșitul anului 2020 o temperatură medie globală ce se poate situa pe locul 1 sau 2 în clasamentul celor mai călduroși ani, începând cu a doua jumătate a secolului XIX.

La nivel global e mai ușor de făcut astfel de estimări, pentru că avem semnale care-și cumulează influențele la nivel global, în așa fel încât imaginea devine mai clară. La nivel continental și regional, de exemplu în regiunea României, astfel de estimări au o precizie mult mai mică”, a declarat reprezentantul ANM pentru B1.

Roxana Bojariu, climatolog ANM: Șanse mari să avem o vară neobișnuit de caldă

Deși suntem pe finalul primăverii, iar temperaturile caniculare se lasă așteptate, asta nu înseamnă că va urma o vară în același ton. Cele mai recente estimări ale Centrului European de Prognoză de la Reading indică un scenariu mai puțin fericit.

„Pentru vara care vine, potrivit Centrului European de Prognoză din Marea Britanie, se pare că sunt șanse destul de mari să avem o vară mai caldă ca în mod obișnuit, raportat la intervalul de referință 1993 – 2016.

În România am putea avea temperaturi mai ridicate decât media sezonului: fie câteva valuri de căldură foarte intense, cu episoade de instabilitate, fieîn mod sistematic, temperaturi mai ridicate, care să persiste foarte mult timp. E greu de spus acum cu dovezi științifice când vom avea valuri de căldură, cât de puternice vor fi și amănunte de tipul acesta. La Centrul European se fac estimări care se actualizează periodic. Această estimare a fost realizată începând cu data de 15 mai 2020”, a declarat Roxana Bojariu pentru B1.

ANM: Luna mai, recunoscută pentru fenomenele meteo oscilante

În ceea ce privește temperaturile răcoroase și precipitațiile abundente anunțate pentru ultima săptămână din mai, expertul ANM a declarat că sunt fenomene normale.

„Luna mai este o lună foarte instabilă prin natura ei. Așa că, nu e de mirare că avem și astfel de intervale. Este sub medie, matematic vorbind, dar nu este un lucru ieșit din comun. Au fost luni mai reci, altele mai calde decât media. Media este până la urmă un indicator care ascunde în spate mai multe fluctuații. Nicio lună mai nu seamănă cu alta. Sistemul climatic este foarte complex, tot timpul avem fluctuații de acest tip”, a mai punctat Roxana Bojariu, în exclusivitate pentru B1.

Ultima oră
08:22 - A patra zi de grevă a Societății de Transport București. O parte dintre tramvaie și troleibuze au reluat activitatea
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință